Siirry suoraan sisältöön

Vanhan pappilan kohtaloa puidaan

Kunnanvirasto II on seisonut käytännössä tyhjillään jo yli kaksi vuotta.

Lemillä pohditaan parhaillaan, mitä tehdä vanhoille, huonosta sisäilmasta kärsiville virastoille. Kunnanvirasto II:lle eli vanhalle pappilalle on käyttötarkoituksia ja -tarpeita listannut mm. yhdistysten ja kuntalaisten yhteinen järjestöparlamentti, ja keskustelua jatketaan ensi viikon tiistaina.

Marraskuun lopussa koolla olleessa parlamentissa korostettiin, että Lemin kirkon kylämiljöö on maakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö, minkä keskeinen rakennus vanha pappila on – arvokkaalla tontilla.

Sisäilmaongelman takia talossa ei voi työskennellä täysipäiväisesti, mutta lyhytkestoisempaan toimintaan se soveltuu. Käyttötarkoituksesta riippuen kunnostuksen kustannusarvio vaihtelee nollasta eurosta puoleen miljoonaan.

Järjestöparlamentissa nousi esiin erilaisia visioita talon tulevaisuudesta: rakennus voitaisiin myydä ja rakentaa kuntalaisten harrastustarkoituksiin lisäsiipi koulukeskukseen, seurakunta voisi ostaa pappilansa takaisin ja kunnostaa sen seurakuntalaisille, taloa kunnostamaan ja yllä pitämään perustettaisiin yhdistys. Tällöin talosta tulisi kohtaamispaikka, jossa voisi vain oleskella tai harrastaa yhdistysten ohjauksella.

Viimeisessä vaihtoehdossa kunnan tulisi myydä tai vuokrata talo nimelliseen hintaan perustettavalle kyläyhdistykselle, joka tekisi talon kunnostuksesta hankkeen. Sen omarahoitus saataisiin omasta talkootyöstä ja kunnan avustuksesta.

Yhdistys saisi puolestaan tuloja vuokraamalla tiloja edelleen; bändiharjoitustiloja tarvitaan, seurakunnan kirpputori kaipaa suurempia tiloja, käsityöharrastajat tarvitsevat toimintatilaa ja näyttelytilaa eri tarkoituksiin tarvitaan.

Kansalaisopiston kudontapiiri jätti kuntaan joulun alla oman hakemuksensa ”uusien” kudontatilojen saamiseksi jommasta kummasta kunnanvirastotalosta, yksilöimättä kummasta mieluummin. Kutojat ilmoittavat sitoutuvansa käyttämään tiloja ainakin kolme vuotta. Nykyisenä kudontatilana toimii vanha säästöpankki Uutelantien päässä.

Kunnanvirastojen, erityisesti kunnanvirasto II:n kohtaloa on piakkoin kunnanhallituksen käsittelyssä. Sen pohjaksi asiaa käsitellään uuden kerran järjestöparlamentissa ensi viikon tiistaina 25. tammikuuta kello 18 koulukeskuksessa. Tarkoitus on luoda mahdollisimman kattava kuva järjestöjen ja kuntalaisten tilatarpeista.

Tilaisuudessa käsitellään myös tiedotuksen pullonkauloja, ja paikalle on kutsuttu tiedotusvälineiden edustajat keskustelemaan, miten lemiläisten tiedotus- ja tiedontarpeet paremmin saataisiin tyydytettyä.

Kansalaisopiston kudontapiiriläiset paukuttavat puitaan nyt vanhassa säästöpankissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *