Siirry suoraan sisältöön

Elämä sormenpäissä

Oletteko koskaan ajatelleet, kuinka tärkeitä sormet, etenkin sormenpäät ovat? Niitä tarvitaan tuhanteen tarkoitukseen, etenkin peukaloita.

Eukkomamma on joulukuusta alkaen kärsinyt talvitaudistaan, haljenneista peukalonpäistä. Nyt paukkupakkasten aikaan vaiva levisi muutamaan muuhunkin sormeen, ja elämä on muuttunut hankalaksi.

Kipeällä, laastaroidulla peukalolla ei saa otetta mistään tärkeästä, kuten esimerkiksi mehupullon kumisesta korkista. Etenkin aidot nokiat on pakko rullauttaa auki avustajan toimesta, jos mielii viinimarjan makuun. Lankaa ei saa neulansilmään, pikkukolikkoa kukkarosta, kameran patterien vaihtaminen on tuskaa ja kengännauhojen solmiminenkin takeltaa.

Eukkomamma on hoitanut erityisesti peukaloitaan apteekista saatavilla sormenpäälaastareilla. Ne on pakattu erityiseen muovirasiaan, jonka ”lapsilukko” vaatii vahvaa työskentelyä – peukaloilta!

Oikeasta kädestä peukalovaiva levisi tumpelompaan vasempaan, kun se yritti toimia tuuraajaana. Oikean käden etusormi taas kipeytyi, kun eukkomamma innostui kutomaan sukkia. Sukankudin on ollut kädessä ensimmäisen kerran noin 40 vuoteen; isompia neuleita on välillä jonkin verran tullut harrastettua kyllä. Kun yrittää tehdä neuloessa tasaista jälkeä, on syytä pitää lanka suhteellisen kireällä, ja silloin puikon pää osuu etusormeen sitäkin kipeämmin. No, laastari sormen ympärillä käy sormustimesta, mutta halvaannuttaa sormen muita toimintoja.

Oikean käden keskisormi on eukkomamman keskeisin kirjoitussormi, jolla kirjoitetaan kaikkea ystävällistäkin, ei pelkkiä haistatteluja – tai siis sellaisia ei koskaan. Pakkasviikko oli omiaan tietokoneen näppäimistön hakkaamiseen, mikä johti siihen, että keskisormi kipeytyi aivan mahdottomasti. Nyt nimetön yrittää hoitaa keskisormen virkaa, mutta harhalyönnit sen kun lisääntyvät. Älkää siis ihmetelkö, jos nämä jutut näyttävät vasemmalla kädellä tekaistuilta.

Kännyköiden ohjelmoinnista pian vapautuvat insinöörit voisivat nyt käyttää insinöörintaitojaan aivan uudella suunnalla: suunnitella korkkeja, luukkuja, nauhoja, näppäimistöjä ja muita vempaimia, joiden avaamiseen ei tarvita peukaloita ja muitakin sormia tasaisemmin. Pakkastalvien elämänlaatu nousisi varmasti monelta muultakin kuin eukkomammalta.

Kipeillä käsillään eukkomamma sai valmiiksi villasukat. Isäntäkin siirtyi viimein äidin tekemistä vaimon tekemiin.

1 kommentti artikkeliin “Elämä sormenpäissä”

  1. matti huttunen

    Nykyisen Lemin Eskon ansiosta löysin sivusi. KIITOS kummallekin. Kokeileppa peukaloihisi pihkasalvaa. Sitä saattaa saada apteekista, mutta voi myös valmistaa itse. Jos löydät jostakin kuusen pihkaa (puun kupeesta)ota talteen, saman verran voita jotka sulatat ja sekoitat. (pienet roskat eivät haittaa) Tämä voide auttaa melkein kaikkiin vaivoihin.
    Yst.terv. matti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *