Siirry suoraan sisältöön

Hiihtovaatteet ovat toiminnallista muotia

Kaunis ja käytännöllinen yhtyvät hiihto- ja lasketteluvaatteissa, ja laadukkaat tuotteet kestävät monta talvea. Mutta jos haluaa olla tänä talvena muodikas, pukeutuu nainen vaikkapa liilaan hiihtotakkiin ja mies vihreään, vinkkaa urheiluvaatesuunnittelija Mari Talka.

Aino-Kaisa Saarinenkin kilpaili Mari Talkan suunnittelemassa Rukka-merkin kisapuvussa kaudella 2007-2008.

Kukapa viisikymppinen ei muistaisi, millaisia olivat hiihtovaatteet kansakouluaikaan: kumilenkillä jalan alle kiristettävät alhaalta kapeat mutta ylhäältä leveät, rumat housut, joita oli pakko käyttää koko koulupäivä, samoin kuin nahkaisia, sulavan lumen mukana vettyviä monoja. Anorakki oli hiihtotakiksi vain muutamien ylellisyyttä, samassa epämukavassa villakangastakissa tai veljeltä perityssä tikkitakissa hiihdettiin kuin muutenkin talvella ulkoiltiin. Käsissä vanuttuneet lapaset, päässä kutittava pipo.
Toista on nyt: tämän kirjoittaja ei välitä ruotsalaisten vaatekauppojen muotihepenistä tai suomalaistavaratalojen leidimalleista, ja farkkujen ostoonkin pitää itsensä pakottaa, mutta urheilukauppojen vaaterekkejä kiertää vesi kielellä. Joka talvi ihmettelee, mitä kaikkea uutta mukaviin, nätteihin, käytännöllisiin ja lämpimiin hiihto- ja laskettelutakkeihin on keksitty laittaa. On vaikka minkälaista taskua ja hakasta, huppu peittää vain pään, ei silmiä, lumi ei mene hihasta eikä lahkeesta sisään, mutta hiki haihtuu takin läpi siniselle taivaalle.
Mutta tarvitaanko ladulla tai rinteessä joka talvi uusia ja muodikkaita asuja, sitä Lemin Kirjava kysyi lemiläiseltä urheiluvaatesuunnittelijalta Mari Talkalta, joka suunnittelee vaatteita suomalaisille ja ulkomaalaisille urheiluvaatemerkeille helsinkiläisessä Studio TINT Oy:ssä.

Kumpi tulee vaatteessa ensin: toimivuus vai ulkonäkö?
– Urheiluvaatesuunnittelijana katson, että ykkösasia urheiluvaatteessa on tietenkin toimivuus ja ulkonäkö kakkonen. Tosin taiten tehtynä ei kumpikaan kärsi toisestaan vaan päinvastoin. Rumaa, mutta toimivaa vaatetta kun kukaan ei halua pitää saati ostaa kaupasta itselleen. Silmä tarttuu kauniiseen ja vaatteiden ostaminen on tunneasia.

Onko miesten ja naisten hiihtovermeissä eroja suunnittelun kannalta? Kaupoissa näyttäisi, että naisten valikoima on paljon laajempi.
– Miesten ja naisten hiihtoasuissa tai lasketteluasuissa ovat ainoana erona mitoitukset. Miehet ja naiset ovat niin eri muotoisia, että ns. unisexvaatteet eivät loppujen lopuksi toimi kummillakaan. Suunniteltaessa pitää tuntea ja tietää ihmisen muodot ja käyttää miehille ja naisille kullekin sopivia leikkauksia ja kappalejakoja. Aikaisemmin on myös ajateltu, että miehille tarjotaan teknisempiä ja enemmin toiminnallisia ominaisuuksia sisältäviä tuotteita, kun taas naisia kiinnostaa pelkkä ulkonäkö . Näin kuitenkaan ei asia tänä päivänä ole vaan miehet ja naiset ovat kummatkin vaativia kuluttajia,mitä
tulee tuotteen teknisiin- ja käyttöominaisuuksiin.
– Erojakin on: kuluttajina naiset ovat tarkempia siitä, ettei samaa takkia ole kaikilla ja siinä yksi syy miksi naisille on enemmän vaihtoehtoja. Naiset myös helposti haluavat uuden tuotteen ja ostavat impulsiivisemmin, vaikka selkeä tarve puuttuisikin. Harvoja miehiä kiinnostaa ”kaupoissa kiertely” ja siten miehet ostavat tarkemmin vain tarpeeseensa. Miehet myös yleensä ovat valmiita maksamaan tuotteesta enemmän, kun sitä käytetään pidempään. Kalliimpi tuote myös helposti kestää pidempään käyttöä niin laatunsa kuin klassisemman ulkonäkösäkin puolesta. Vastaavasti sesongin trenditakki on usein halvempi ja ulkonäkökin vanhenee nopeasti.

Kuinka nopea on kierto, voiko samalla takilla hiihtää tai lasketella kahta tai kolmea talvea?
– Jokainen meistä voi itse valita minkälaista ostamista ja kuluttamista haluaa tukea. On varmasti järkevämpää ja maapallollekin parempi jos ostamme laatukamat kerran kolmessa tai kuudessa vuodessa sen sijaan että hankkisimme uudet halvat hiihto- tai lasketteluvermeet joka vuosi. Laatu maksaa ja kertaostos varmasti kirpaisee, mutta kun hieman järkeilee kaupassa niin hyvät tuotteet säilyvät käyttökelpoisina vuodesta toiseen. Itse laskettelen kolmatta vuotta samoilla takilla ja housuilla. Takissa on irrotettava lämmin tikkivuori; ilman vuoria istuskelen takilla Saimaan rannalla kesäillassa ja vuorillisena lasken pakkasrinteitä Rukalla joulukuussa.
– Tuotetta voi varmasti käyttää niin pitkään, kun itse hyvälle tuntuu ja se kestää. Aktiivisimmat käyttäjät toki kuluttavat tuotteita nopeammin – hiki on kaikille kankaille lopulta turmioksi.

Mitkä ovat tämän talven värit ja muut uutuudet?
– Tänä talvena kaupassa on taas kunnolla värejä! Melkein voisi sanoa, että mitä värikkäämpi sitä parempi. Värejä myös yhdistellään ennakkoluulottomasti toisiinsa ja oikein revitellään. Tärkeitä muotivärejä ovat naisille erilaiset lilat sävyt, keskisiniset mustikan sävyt ja tietenkin mustavalkoiset väriyhdistelmät. Miehillä taas kirkkaat vihreät näyttävät uudelta. Materiaaleissa keveys ja elastisuus tuntuvat olevan aina vain tärkeämpää.

KAIJA LANKIA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *