Siirry suoraan sisältöön

Lääkärit ja jätevesi Tiusasen vaaliteemoja

Kunnanhallituksen kokoomuslainen varapuheenjohtaja Arto Penttilä (vas.) selosti eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Pentti Tiusaselle (oik.), miten toimii hyvä jätevesien imeytyskaivo Vasemmistoliiton vaalitilaisuudessa Kouvon baarissa lauantaina. Kansanedustajaehdokas Tero Ponto Savitaipaleelta keskusteli Metalliliiton lemiläisen varapuheenjohtaja Juha Kapiaisen kanssa.

Kansanedustaja Tiusanen oli perehtynyt Lemin asioihin ja tiesi, että samaisen baarin pihalla olivat nuorisoseuran näyttelijät joulun alla osoittaneet mieltä Lemin huonon lääkäritilanteen takia.

– On todella käsittämätöntä, että asiaa ei pystytä hoitamaan, kun kuitenkin vaikkapa Savitaipaleella on kolme lääkäriä. Sote-piirin pitäisi saada Lemille pysyvä lääkäri tai kaksi. Asia on tahdosta, ei euroista kiinni, hän sanoi.

Ehdokas Ponto myönsi, että kotipitäjässään asiat ovat olleet hyvällä mallilla, kun hänkin on 18 vuotta saanut käydä samoilla lääkäreillä. Hyvä lääkäri- ja terveydenhuoltotilanne näkyy hänen mukaansa myös siinä, että Savitaipale sijoittui korkealle kansallisessa hyvinvointitutkimuksessa.

Hän muisti, kuinka Lemi aikoinaan joutui jo oman terveyskeskuksensa aikana turvautumaan ostopalveluihin, kun virkalääkäriä ei saatu.

– Vassarit ovat periaatteessa terveydenhuollon yksityistämistä vastaan, mutta keikkalääkäri on parempi kuin ei lääkäriä ollenkaan, Ponto totesi.

Tiusanen pohti vielä keinoja, millä lääkäreitä saataisiin pienille terveysasemille houkuteltua. Mahdotonta se ei hänen mielestään ole, sillä Parikkala on hyvästä lääkäri- ja terveyspalvelutilanteesta oikein esimerkki.

Pentti Tiusanen puhui myös haja-asutusalueen jätevesiasetuksesta ja sen muutoksesta. Hänen mukaansa pahin virhe vuonna 2004 oli, että asiasta tiedottaminen jätettiin retuperälle, jolloin yksityinen bisnes pääsi väliin ja paljon vääriä käsityksiä asiasta syntyi.

– Yksityisen bisneksen väliintulo oli aika aggressiivistakin, totesi kuulijakuntaan kuulunut Arto Penttilä (kok). Hänen mukaansa kolme perättäistä säiliötä ja imeytyskenttä hoitavat asian alueilla, jotka eivät ole vesien ääressä ja kuulu pohjavesialueeseen.

Lemin valtuuston puheenjohtaja Juha Junnonen (kok) kertoi, että Toukkalan vesi- ja jätevesiosuuskunnan osakkaista jotkut ovat jo kyselleet mahdollisuutta erota osakkuudesta, kun asetusta höllennettiin.

Pentti Tiusasen mukaan uudenkin asetuksen lähtökohta on sama, mutta vanhan asetuksen pääsääntö on nyt poikkeus.

Tero Ponto nosti esiin hankaluudet, joita sakokaivolietteiden ajaminen kunnallisille puhdistamoille aiheuttaa. Isoina kerta-annoksina tuleva kuormitus sekoittaa prosessia, jolloin puhdistamon raja-arvot ylittyvät. Näin on käynyt mm. Savitaipaleella.

Mukana Lemin, Suomenniemen ja Savitaipaleen lauantaisissa vaalitilaisuuksissa olivat myös ehdokkaat Maija Hyyrynen Lappeenrannasta ja Jarmo Tammilehto Haminasta. Tammilehto oli mukana jo edellisissä vaaleissa saaden yli 800 ääntä.

– Pitäisi saada tuhansia ääniä, jotta pääsisi läpi, Tammilehto totesi.

Vaikka Vasemmistoliiton toisen ehdokkaan läpi saaminen tuntuukin pelkältä haaveelta, eivät ehdokkaat pidä ehdokkuuttaan pelkkänä äänten keräämisenä. Ehdokkuus on heidänkin työpaikoillaan herättänyt kiinnostusta yhteisiin asioihin – politiikkaan, vaikka sitä ei politiikaksi tunnistettaisikaan.

KAIJA LANKIA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *