Siirry suoraan sisältöön

Risto, Jorma ja Kimmo

Risto, Jorma ja Kimmo olivat kolmen kärki, kun eukkomamma sukelsi Maikkarin vaalikoneeseen ja sieltä ulos.

Eukkomamman auvoiseen elämään ilman yhteiskunnan asettamia velvoitteita on pikkuhiljaa hiipinyt tietoisuus kevään eduskuntavaaleista. Siis vaaleissa äänestäminen ei ole ollut eukkomammalle milloinkaan velvollisuus vaan etuoikeus ja itsestäänselvyys. Sen sijaan selvän ottaminen siitä, ketä äänestää, on vuosi vuodelta isompi velvollisuus, kun maailma muuttuu monimutkaisemmaksi koko ajan, eikä voi ikinä olla varma, ymmärtävätkö ehdokkaat sen, mihin ovat päänsä laittaneet, kun ovat kampanjoimaan ruvenneet.

Kun on liikkuva äänestäjä kuten eukkomamma, on otettava kaikki keinot apuun, ja jo näin suhteellisen varhaisessa vaiheessa. Näin ehtii muuttaa mieltään moneen kertaan ennen vaalipäivää ja välttyy tekemästä viimeistä muutosta kopissa ja sen jälkeen neljä vuotta suremaan paniikkiratkaisuaan.

Uusin villitys tässä suhteessa ovat netin vaalikoneet, joista Maikkari ehti julkaisemaan omansa ensimmäisenä. Kone osoittautui melkein ylivoimaiseksi käyttää, ja vei aikansa ennen kuin eukkomamma oppi rullailemaan ja naksauttelemaan valikoita oikein ja sai vastattua ainakin lähes kaikkiin kysymyksiin. Olivat muuten siinä määrin kinkkisiä väittämiä, että olisi pitänyt olla mahdollisuus toisaalta-toisaalta -vastauksiin; ruksin jättäminen harmaaseen eos-keskivyöhykkeeseen on niin noloa, kun haluaisi olla jotain mieltä.

Mutta kun oli oman mielipiteensä sanonut, kertoi kone, ketä pitäisi äänestää. Kolmen kärki oli Risto, Jorma ja Kimmo. Vasta neljännelle ja viidennelle sijalle kiilasivat naiset – Tiia ja Henna – mikä taas panee miettimään, voiko pitää kiinni takavuosien periaatteesta, että suomalainen nainen äänestää naista.

Varsinkin kun kolmen kärjessä oli kaksi tuttua miestä: Risto ja Kimmo. Jormaa en valitettavasti tunne, ehkä joskus tutustumme. Kimmon maailmankuva on vuosien varrella tullut tutuksi, siksi olikin mielenkiintoista nähdä, mitä Risto näistä koko valtakuntaa koskevista asioista ajattelee; paikallisvaikuttajana kun on tuttu.

Aika paljon samoin hän tietysti asiat näkee kuin eukkomamma, kun kärkeen kerran nousi. Selkeistä eroavaisuuksista yksi oli raideliikenteen kehittäminen. Siihen pitäisi Riston mielestä satsata, mutta eukkomamman ei. Siis tottahan olisi vihreää ja ekologista, jos kaikki kulkisivat raiteilla, mutta kun näin Lemiltä katsoen lähimmät raiteet ovat Iitiäntiessä ja vahvasti kehittyneet ovatkin tänä talvena, en veroeurojani raiteille laittaisi.

Sillä kyllä ne siellä Maikkarissakin ajattelevat vain sitä päärataa ja länsimetroa ja Allegron lisävuoroja, eivät ne mieti edes Taavetin aseman uudelleen avaamista. Kun rahat laitetaan raideliikenteeseen, ei niitä riitä valtatie 13:n parantamiseen, Kuukanniemen kevytväylästä puhumattakaan. Usko tämä, Risto, ja tarkista kantasi, jos haluat eukkomamman ainoan äänen.

Jännityksellä seurasin myös miten pärjään Teron kanssa, jonka kanssa on työ- ja kaverielämässä pärjätty mainiosti jo 20 vuotta. Hyvin sijoittui Terokin, jonnekin 17. sijan paikkeille. Ja oli siellä jossain tuttava Marjokin, mutta ei nyt sijoitus jäänyt mieleen. Eikä sitä voi tarkistaa, kun eukkomamman omat vastaukset voivat tänään olla toiset kuin eilen.

P. S. Sekin piti tarkistaa, milloin ne vaalit ovat. Ovat siis huhtikuun 16. päivänä. Siis huhtikuussa, ei maaliskuussa kuten maailman sivu. Milloin ne sen menivät muuttamaan?

2 kommenttia artikkeliin “Risto, Jorma ja Kimmo”

  1. VAALIPÄIVÄ on 17.4.

    Eukkomamma, hillitte ittes. Älä mene vielä 16. huhtikuuta rynkyttämään vaalihuoneiston ovea, sillä vaalipäivä on 17. huhtikuuta. Siirtäisivät vaaleja vaan reilusti kesää kohti. Seuraavat vaalit voisivat olla sitten toukokuun lopulla tai vielä parempi alkusyksystä. Olis mukavampi kampanjoida ulkonakin, kun ei kieli jäätys kitalakeen kiinni. Lisäksi ulkona kampanjointi on näin halvempaa. Ja tähän mielipiteeseeni ei lainkaan vaikuta se, että seuraava eduskunta saisi vaalien siirtämisen vuoksi lisää istuntokuukausia ja mahdollinen pesti olisi pitempi.

  2. Kiitos huomautuksesta. Kalenteri ei ole koskaan ollut parasta osaamisaluettani. Kai sitä tällainen harvapää jo tarvitsisi jonkun aktiivisen puoluejyrän hakemaan kotiovelta vaalihuoneistolle, jos ei vielä kotiäänestykseen kelpuuteta… t. Eukkomamma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *