Siirry suoraan sisältöön

Kirkonkylä saa pian yleiskaavan

Aluearkkihtehti Antti Hirvikalliolla riittää puuhaa: Savitaipaleella hän kaavoittaa mm. Pöksänlahtea ja Lemillä työn alla ovat sekä kirkonkylän yleiskaava että asemakaavan muutokset, joista teollisuusalueen kaava on jo maanantaina kunnanvaltuuston hyväksyttävänä.Teollisuusalueelle tulee kaksi uutta tonttia, jotka mahdollistavat mm. huoltoaseman rakentamisen. Kaavamuutoksella vahvistetaan tonttijako ja liikennejärjestelyt.

Toinen kaavamuutos koskee Palolan aluetta, jonne Palolakodin yhteyteen on tarkoitus rakentaa uusi terveyskeskus ja kuntoutusosasto.

– Luonnos oli pakko laittaa nähtäville, mutta kaavaehdotusta ei ole mahdollista tehdä ennen kuin arkkitehdiltä saadaan luonnos terveysaseman kuvista, Antti Hirvikallio sanoo.

Hänen mukaansa Palolan alueella on kyllä tonttia terveysaseman rakentamiseen: sitä on suunniteltu Palolantien varteen. Mutta liikennöinti vaatii tielle kevytväylää ja kaavaan riittävän leveää tiealuetta. Jyrkkämäkisen tien poikkileikkaustakin on hänen mukaansa syytä miettiä.

– Sitä on myös mietittävä, miten uudisrakennus liitetään nykyiseen Palolakotiin ja Pikku-Palolaan – tuleeko niiden väliin yhdyskäytävä, Hirvikallio pohtii.

Palolan alueen kaavamuutos menee syksyyn senkin  takia, että siinä on omat poliittiset mausteensa ja keitoksessa on myös Eksoten kauha.

Kirkonkylä laajenee Syntymäiselle

Palolan suunta Syntymäisen rantaan saakka on yksi Lemin kirkonkylän laajenemissuunnista yleiskaavassa, jota Antti Hirvikallio myös valmistelee. Kaavan tavoitteet ja perusteet ovat tulossa julkisesti nähtäville maanomistajien ja muiden asianosaisten muistutuksia varten maaliskuun 28. päivänä. Maanomistajien erityinen kuulemispäivä on huhtikuun 8. päivänä.

Kirkonseudun yleiskaava – joka on ensimmäinen laatuaan – käsittää kirkonkylän, Suomalaisenkylän, Ukonmäen, Kesäniemen ja Pekonkankaan – eli Lahnajärven ympäristön Vuolteenkannasta lukuunottamatta. Alueella on yleiskaavoitusta tehtynä vain Kivijärven ja muiden järvien rantayleiskaavojen verran – kuivalle maalle ei yleiskaavaa ole laadittu.

– Taajama-alueella yleiskaava tulee ohjaamaan asemakaavoitusta, haja-asutusalueella sillä on myös oikeusvaikutuksia – sen pohjalta myönnetään jatkossa rakennusluvat. Mutta rakentamisvelvoitetta yleiskaava ei tuo, Hirvikallio selvittää.

Yleiskaavan myötä kaava-alueelle tulee kymmeniä uusia rakennuspaikkoja, ja sen myötä oikaistaan myös nyt rakentamisessa tapahtuneet kaavanvastaisuudet – eli kaava saatetaan vastaamaan todellisuutta. Tällaisia ”virheitä” ovat mm. se,. että liikekeskus on nykyisessä asemakaavassa linja-autoasema ja hautausmaa kirkollisten rakennusten alue.

Yleiskaavan perusteisiin kuuluu mm. luontoselvitys, joka toi esiin muutamia liito-oravan asuinalueita, kangasvuokkoesiintymiä ja yhden tervaleppälehdon. Nykyisessä rakennuskannassa suojeltavia kohteita on mm. kirkonkylän kylämaisema, joka on luokiteltu valtakunnallisestikin arvokkaaksi kulttuuriympäristöksi. Se käsittää mm. molemmat käyttökiellossa olevat kunnanvirastot ja kirkkomännikön.

Olisiko kirkolla kerrostalolle paikkaa?

Aluearkkitehtia on yleiskaavoitusta tehtäessä askarruttanut kysymys, sopiiko Lemin kirkonkylän maisemaan minnekään kerrostaloja. Ne kun jonkun mielestä toisivat uusia asukkaita Lemille, ja toiset taas eivät niitä millään Lemille huolisi. Ei Hirvikalliokaan niitä kirkonmäelle pystyttäisi, mutta hän on katsellut mm. Mikonlahden alueen pohjoislaitaa Toukkalantien tuntumassa sillä silmällä, josko sinne sijoittaisi kerrostalolle paikan – siellä kun se ei olisi kenenkään järvinäkymää estämässä.

Kun  asiasta ei ole tarkoitus järjestää virallista kansanäänestystä, ojentaa Lemin Kirjava auttavan kätensä. Nettilehden vasemmassa laidassa on kysymyslaatikko, minne kuka tahansa Lemin kyläkuvasta kiinnostunut voi laitaa ruksinsa kyllä- tai ei-laatikkoon. Samalta koneelta, tarkemmin ottaen samasta IP-osoitteesta voi kuitenkin äänestää vain kerran, jotta kyselyä ei manipuloitaisi. Jos perheessä ollaan kahta mieltä, kannattaa asiasta laittaa maininta kommenttilaatikkoon ennemmin kuin nostaa asiasta perheriitaa. Kirjavan toimitus ottaa nämäkin ristiäänet huomioon.

Käyttäkää äänioikeuttanne.

[poll id=”2″]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *