Siirry suoraan sisältöön

Kirppari ja kyökki 20 vuoden ikään

Ensi sunnuntaina juhlitaan Lemin seurakunnan kirpputorin ja kahvikyökkitoiminnan kahtakymmentä vuotta. Keskiviikkoisin kerhohuone muuttuu kahden tunnin ajaksi kahvilaksi ja sen viereinen pikkuhuone myymäläksi. Kirpputori on avoinna myös lauantaisin.

Raija Buuri on tarjoillut kahvia kahvikyökissä noin viiden vuoden ajan.

Keskiviikko on Lemillä joukkoliikennepäivä, jolloin asioinnin jälkeen tai välissä on mukava istahtaa kahvikupilliselle hyvään seuraan. Mutta ainakin tänä keskiviikkona taksia tärkeämpi liikenneväline näytti olevan potkukelkka, joita seurakuntatalon alapihalla oli parkissa puolenkymmentä. Kirkonkylässä asuville kyökki on myös tuttu.

Ja sinne poiketaan silloinkin, kun kohdalla ei ole oma vuoro kahvikyökissä tai kirpputorilla. Kahvikyökkiä pyörittää alun toistakymmentä vapaaehtoista, joiden vastuulla on myös kirpputori.

Kun kirpputorilla 20 vuotta sitten oli vain yksi vaatetangollinen käytettyjä vaatteita, nyt niitä ovat hyllyt täynnä lattiasta kattoon saakka. Moni lemiläinen on oppinut viemään pieneksi käyneet vaatteet seurakuntatalon kirpputorille.Lastenvaatteet ovat asiakkaiden  suosikkeja, mutta myös naisille ja miehille löytyy päälle pantavaa. Myös kodintekstiilit ja astiat vaihtavat kirpputorilla omistajaa.

Kirpputorin ja kahvikyökin tuotto käytetään lähetystyöhön Etiopiassa, Senegalissa ja Israelissa. Etiopiassa opetetaan kuuroja, Senegalissa käännetään Raamattua pulaariksi ja Israelissa tehdään kummilapsi- ja kummivanhustyötä. Seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöiden ja vaatteiden ja tavaroiden lahjoittajien, ostajien ja kahvittelijoiden ansiosta näihin kohteisiin on voitu lähettää  6.000-7.000 euroa vuodessa.

Vaikka kirpputorin huone on pieni, eivät vapaaehtoiset sen paremmin kuin asiakkaatkaan lämpene ajatukselle, että kirppari ja kahvikyökki siirrettäisiin vanhaan pappilaan, jos se kuntalaisten ja seurakuntalaisten käyttöön joskus tulee. Kerhohuone seurakuntatalon alakerrassa on kotoisa ja sopivan lähellä liikekeskuksen pihasta takaisin kylille lähteviä kyytejä – keskiviikon linjatakseja ja pankkiautoa, joka ajaa joka kuukauden 10. ja 23. päivä tai sitä seuraavana arkipäivänä. Kahvikyökkiin ja kirpputorille pääsee silloinkin.

Kirpputorin ja kahvikyökin 20-vuotisjuhlia vietetään ensi sunnuntaina jumalanpalveluksessa ja sen jälkeen seurakuntatalolla.

Kirpputori- ja kahvikyökkiasiaa kerrotaan enemmän joka kotiin jaetussa esitteessä ja seurakunnan nettisivuilla.

Kirpputorin rekeillä riittää pengottavaa ja ostettavaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *