Siirry suoraan sisältöön

Lemin alijäämävuosi oli odotettu

”Parasta siinä on se, ettei se ole huonompi kuin se on” oli kunnankamreeri Pentti Pitkäsen ensimmäinen luonnehdinta Lemin kunnan viime vuoden tilinpäätöksestä. Mutta kolme yön nukkumisen jälkeen näkemys oli optimistisempi: ”On se kuitenkin parempi kuin odotettiin.”

Miinusvuoden varjoista huolimatta Lemin kunnantalolla paistaa aurinko.

– Ei siinä suoranaisesti mitään hyviä kohtia ole, muttei se ole huonokaan. 206.000 euron alijäämä on normaalia vaihtelua, Pitkänen toteaa.

Vuonna 2008 tilinpäätökseen kirjattiin 699.000 euroa ylijäämää ja viime vuonna jäätiin vielä 290.000 euroa plussalle, joten puskuria tappiovuodelle oli kertynyt.

– Vuosi sitten laskettiin, että jos puolet siitä edes säästyisi, niin olisi hyvä. Nyt meni vain reilu viidennes, kunnankamreeri sanoo.

Henkinen varautuminen miinusvuoteen johtui siitä, että talousarvioon kirjattiin Eksoten menoja 300.000 euroa vähemmän kuin mitä sosiaali- ja terveyspiiri omaan budjettiinsa, minkä perusteella se laskutti.

– Loppujen lopuksi kunnan oma laskelma piti paikkansa ja saamme tuon summan tänä vuonna takaisin. Lemin kunnan maksuosuus Eksoten menoista ei nouse, Pitkänen toteaa.

Uutta velkaa investointeihin

Kun viime vuonna kirittiin kiinni rakennusohjelmaa ja keittiöremontit nielivät yllättäviä summia, kiristyi kunnan kassatilanne ja lainaa jouduttiin ottamaan yli budjetoidun.

– Viime vuoden aikana kassavarat suunnilleen puolittuivat 800.000 euroon, vaikka lainaa otettiin 600.000 euroa. Budjetissa lainaa suunniteltiin otettavaksi 200.000 euroa. Lainaa tarvittiin, kun bruttoinvestoinnit nousivat 2,2 miljoonaan euroon.

Tänä vuonna lainaa on suunniteltu otettavan miljoonan verran lisää, mikä reilusti tuplaa nykyisen 930.000 euron lainakannan. Tosin lainoja myös jonkin verran lyhennetään.

Vuoden lopussa velkaa lemiläistä kohti oli 311 euroa, mikä Lemin mittakaavassa on aika paljon, mutta jää pitälti yli tonnilla jälkeen valtakunnan kuntien keskiarvosta.

”Eksoten kanssa voidaan elää”

– Sosiaali- ja terveyspiirin menojen kasvuksi on tälle vuodelle laskettu 1,5 prosenttia, mutta Lemillä kasvu on nolla prosenttia. Jos se jatkossakin pysyy puolentoista prosentin vuositasossa, niin sen kanssa pystytään kyllä elämään, kunnankamreeri Pitkänen sanoo.

Hän on myös Lemin palvelujohtaja, joten voi kommentoida myös palvelujen toteutumista:

– Muita ongelmia ei nähtävästi ole,. kuin lääkäripalvelujen puute. Muut palvelut Lemillä ovat pelanneet. Pyrkimys piirin palvelujen harmonisointiin on asialistalla: mikä kunta menettää. mikä voittaa, kun kaikille halutaan tarjota samantasoiset palvelut, tulee selvitettäväksi, toteaa palvelujohtaja Pitkänen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *