Siirry suoraan sisältöön

Auli Kangasmäki valmis hallitusneuvotteluihin

Murskaavan vaalivoiton saaneen Perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja ja rahastonhoitaja, lemiläinen Auli Kangasmäki yllättyi itsekin 39 kansanedustajan tuloksesta. Hallitusneuvotteluihin hän on valmis ja halukas.

– Illalla jännitettiin niin Marja.-Leenan (Leppänen) läpimenoa, että piti aamulla kysyä, kuinka monta meiltä sitten pääsikään, hän kertoo maanantaina aamupäivällä.

– On niissä rahoissa vahtimista. Viidestä kansanedustajasta saatiin 900.000 euroa, mitä näistä tulee – herrajumala – yli seitsemän miljoonaa! laskee hän puoluetukia, joita hän rahastonhoitajana joutuu nyt käsittelemään.

Vaalimenestys merkitsee nyt myös toiminnanjohtajan palkkaamista ja aika näyttää, riittääkö kolmen päivän työviikko rahastonhoitajalle vai joutuuko tilitoimiston pitoa ja isännöintiä vähentämään.

– Asunnon Helsingistä kyllä nyt hankin, mutta kirjoja en Lemiltä siirrä, hän vakuuttaa.

”Kokoomus voi heittää meidät ulos”

– Hallitusneuvotteluihin menen halukkaasti mukaan, on nyt hautajaisten jälkeen garderobikin kunnossa lierihattua myöten, sanoo juuri leskeytynyt Kangasmäki.

– Demarien kanssa juttuun kyllä tullaan ja neuvotellaan, mutta kokoomus on kovempi pala. Jos sille eivät meidän esityksemme sovi, se voi heittää meidät ulos, hän aprikoi.

– Vihreät jostain syystä vihaavat meitä, eivät aina edes tule keskustelemaan. Olen joskus kysynytkin, että mikseivät he suvaitse meitä, joita pitävät suvaitsemattomina.

– Meidän vaalivalttejamme olivat kansallisihanne, Suomi ja suomalainen työ, joka pitää turvata. Samalla olemme olleet sitä vastaan, että hallinto keskitetään suuriin kunta- ja muihin yksiköihin, joihin vastuu katoaa, hän sanoo.

Puolueen naisjärjestön kehittäminen on 2. varapuheenjohtajan sydämen asia, mihin hän 11 naiskansanedustajan voimin onkin nyt hyvät mahdollisuudet.

Auli Kangasmäki arvelee syyksi hallituspuolueiden tappiolle edustajien röyhkeyden ja monet sotkut Matti Vanhasen seurustelusuhteista lähtien, mitä kansa ei unohda.

– Eikä tullut Jarmo Korhosestakaan ääniharavaa.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen kehittymistä puolueen johdossa hän ihailee ja pitää häntä sympaattisena ihmisenä.

– Demarit aavistivat meidän menestyksemme ja tulivat monissa asioissa samoille linjoille, arvelee hän yhdeksi syyski puolueen menestykselle.

Keskustan romahduksesta Auli Kangasmäki ei suuremmin iloitse, sillä Lemin kunnallispolitiikassa hän sanoo aina kepulaisten kanssa pärjänneensä avoimella ja rehdillä tavalla. Sen sijaan kokoomuksen leiristä tullut panettelu ja lehmänkauppaväitteet ovat vieläkin jossain takaraivossa.

Edesmenneen Urpo Leppäsen hän olisi suonut näkevän tämän vaalivoiton, samoin äskettäin kuolleen puolisonsa Paavo Kangasmäen.

– Paavo oli minun poliittinen neuvonantajani. Hän sanoi jo syksyllä, että menemme keskustan ohi. En minä sitä silloin uskonut, Auli Kangasmäki myöntää.

Keskustan kanssa Auli Kangasmäki sanoo aina tulleensa hyvin toimeen; keskustan entisen puoluesihteerin Eero Lankian ehdokkuus Uudellamaalla, jossa keskusta koki pahan tappion, toi 834 ääntä. Kuva Lemin musiikkijuhlilta viime kesältä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *