Siirry suoraan sisältöön

Tero Ponto pysäyttäisi tuloerojen kasvun

Savitaipalelainen eduskuntaehdokas Tero Ponto kerää viimeiseen asti ääniä Vasemmistolle, vaikka kuulemma jo keskiviikkona kaikki vaalitilaisuudessa tavatut  ruokolahtelaiset vakuuttivat käyneensä äänestämässä ennakkoon. Tässä Ponton tenttivastaukset niille, jotka vielä sunnuntaina suuntaavat vaaliuurnille.

Jännittääkö? Jos jännittää, niin mikä?

– Ensikertalaisena ja tällaista mikrokampanjaa käyvänä jännitän omaa ääniosuutta. Lähdin mukaan varmistamaan Vasemmiston paikkaa Kymestä ja sitä myöten mahdollisimman vahvaa vasemmisto ryhmää eduskuntaan. Uskon, että
paikka säilytetään ja ensi kerralla tavoitteena on kaksi paikkaa. Jos paikka tärähtäsi tällä kerralla, niin karkuun en lähtisi.

Tero Pontokin ehti vastaamaan Lemin Kirjavan vaalitenttiin.

Miten kampanjointi on sujunut? Onko ollut sellaista kuin ennakkoon odotit?
– Paremminkin olisi voinut sujua. Kunnallisvaaleissa yhden miehen kampanja onnistuu vielä joten kuten. En viitsinyt ruveta organisoimaan mitään kummoista tukiryhmää, kun läpimeno ei ehkä ole mitä todennäköisintä. Kentällä käydyt keskustelut omien porukoiden ja muiden kansalaisten kanssa ovat olleet koko kamppailun suola ja särvin. Niistä kohtaamisista on saanut toivonkipunoita ja ajatuksia vastaisen toiminnan varalle Vasemmistossa.

Mitkä ovat olleet päällimmäiset kysymykset, mihin turuilla, toreilla ja kokouksissa olet saanut/joutunut vastaamaan?

– Alkupuolella oli enemmän puhetta sukupuolineutraalista avioliitosta ja maahanmuutosta. Nyt on puhuttu enemmän veroista, harmaasta taloudesta ja Euroalueen kriisivaltioiden tai oikeammin nniitä luotottaneiden sijoittajien
tukemisesta.

Mitkä ovat omat tärkeimmät vaaliteemasi – 2-3 sellaista, joihin todella haluaisit paneutua, mikäli pääset eduskuntaan?

– Tuloerojen kasvaminen on pysäytettävä. Hakisin vastausta verotuksesta ja tulonsiirroista. Huono-osaisuuden periytyminen on estettävä. Tätä estettäisiin aktiivisella työvoimapolitiikalla, jolla vähennettäisiin pitkäaikaistyöttömyyttä. Koulua ja nuorten tukemista tulisi kehittää, jotta jo nuorena alkava syrtjäyttäminen estettäisiin. Oppivelvollisuus pitäisi
aloittaa kuusivuotiaana esikoululla ja sen tulisi jatkua 18-ikävuoteen. Oppivelvollisuuden loppupuolella vaihtoehtona voisi olla oppisopimuskoulutus.

Jos pääset eduskuntaan, ajatko siellä sellaista politiikkaa, joka edellyttää kuntaliitoksia? Onko Lemillä tai Savitaipaleella minkäänlaisia mahdollisuuksia tai tarvetta jatkaa itsenäisenä kuntana seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka tai peräti kauemminkin?

– Pakkoliitoksia en kannata. Tärkeintä on palveluiden ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien turvaaminen. Nyt esim. Eksoten päätöksenteossa ei kuntalaisten ääni kuulu. Eksoten valtuuston kokoonpanossa ei toteudu edes
ryhmien välinen suhteellisuus: kepulla on 11 paikkaa ja kokoomuksella 9 paikkaa 29 paikasta. Parempi olisi, jos päätökset tekisi välittömillä vaaleilla valittu kunnanvaltuusto. Tämä oli esimerkki nykyisten
hallintohimmeleiden tuomista ongelmista. En siis kannata Eksoten kokoista kuntaa. Lemillä ja Savitaipaleella pitäsi olla mahdollisuus jatkaa itsenäisinä kuntina ja tästä asiasta päättäminen kuuluu kuntalaisille ja heitä edustaville valtuutetuille.

Millä keinoin maaseudun palvelut on mahdollista säilyttää, tai onko niitä keinoja oikeasti olemassa?

– Peruspalvelut on säilytettävä. Jos ja kun maaseudun kylien väkimäärä vähenee, niin tietysti jossain tulee vastaan raja, kuinka pienelle porukalle palvelut on järjestettävä. Koulua ei kannata pitää, jos ei ole oppilaita. Pyritään säilyttämään edes kirkonkylien palvelutaso. Eksoten aloittamaan Mallu-terveyspalvelubussin kaltaiset palvelut voisivat olla yksi vaihtoehto
tarjota palveluita haja-alueille.
Kansalaisten veroruuvia tultaneen joka tapauksessa kiristämään. Mistä lisäverot otetaan – tuloverona, pääomaverona vai arvonlisäverona?
– Vasemmistoliitto ei hyväksy arvonlisäveron korottamista, koska se kohdistuu ankarimmin pienituloisiin. Vasemmiston vero-ohjelmassa ehdotetaan progression soveltamista kaikkiin tulomuotoihin: palkkoihin, eläkkeisiin ja pääomatuloihin Alle 10.000 euron tulot olisi vapautettava tuloverosta. Suurituloisten verotus kiristyisi, esim. 3.500 kuukaudessa tienaavat
maksasivat 9 euroa enemmän veroa kuin nyt.
Miten suhtaudut EU:hun, sen rahaliittoon ja kriisissä olevien maidenauttamiseen?

– EU:ta ei saa kehittää liittovaltioksi. Meidän on voitava tulevaisuudessakin päättää kansallisesti esimerkiksi vero- ja
eläkepolitiikkamme.
Mistä suomalaisille löytyy uusia työpaikkoja? Pitkällä aikavälillä meidän pitää lisätä satsauksia tutkimus- ja kehitystoimintaan ja huolehtia yhteiskunnana perusrakenteista: tiet, rautatiet ja tietoliikenneyhteydet on pidettävä hyvässä kunnossa. Tietoliikennneyhteyksien tasossa Suomi on päästetty takapajulaksi, kun on uskottu markkoiden ja vapaan kilpailun hoitavan kaiken.

– Suomeen mahtuisi enemmän pieniä ja keskisuuria yrityksiä, mutta pienyrittäjän asemaa pitäsi parantaa, esimerkiksi sairaus- ja työttömyysturvaa. Lisäksi kokoomuksen ajama arvonlisäverojen korottaminen on tuhoisaa erityisesti pienille palveluyrityksille.
Miten vietät vaaliviikonlopun?

– Lauantaina vielä kampanjoin toreilla. Sunnuntaista ei vielä suunnitelmia. Houkuttelisi lähteä laavulle Lepänkannonlahdelle, vetää nuppi turvoksiin ja katsoa tulokset maanantain lehdistä.

Lue myös, miten samoihin kysymyksiin vastasivat vihreiden Risto Pietiläinen ja keskustan Marjo Huuhilo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *