Siirry suoraan sisältöön

Eero Henttu vaihtoi työmaata

Uusi ympäristö antaa uutta puhtia, vaikka työ on samaa, tuumaa Eero Henttu, 59, joka vaihtoi Luumäen rakennustarkastajasta Lemin rakennustarkastajaksi.

 

Eero Henttu on Lemin uusi rakennustarkastaja.

 

– Halusin uusia haasteita, en vielä haikaile eläkkeelle, sanoo hän syyksi Lemille siirtymiseen. Uusia haasteita on vaikka siinä, että pitää kunnantalolta lähtiessä katsoa kartasta, mitä tietä lähtee, kun Luumäellä sitä ei tarvinnut tehdä enää vuosikymmeniin.

– Luumäen paikat olivat kaikki ”rompulla”, ei karttaa tarvinnut, melkeinpä tontitkin osasi ulkoa, hän kertoo. Kartan avulla hän aikoo Lemilläkin pärjätä, gps:ään ei rakennustarkastaja aio täälläkään turvautua.

– Pieniä vivahde-eroja siinä on, miten asiat on kunnassa hoidettu, mutta ei suurempaa. Ja kuntalaisissakaan ei taida isompaa eroa olla; ainakin siinä he ovat samanlaisia, että rakennuslupahakemukset pyritään jättämään ilman liitteitä, Eero Henttu toteaa.

Lupahakemuksia saa toki täydentää jälkeenkinpäin, mutta täydennysten pyytäminen johtaa siihen, että rakennustarkastajan on soiteltava perään, mikä pidentää luvan käsittelyyn aikaa ja näin haittaa nimenomaan rakentajaa.

Esimerkiksi kesämökin rakentajalta vaaditaan jo aikamoinen paperinivaska:

– lupahakemus

– asemapiirros

– lupakuvat varsinaisesta rakennuksesta

– tilastolomake

– naapureiden ilmoituslomake

– jätevesiselvitys

– vastaavan mestarin nimi

– Tämä on siis mökkiläisen paketti, vakituisen asunnon rakentajalla on vielä omiaan, Henttu sanoo.

Ennen lupahakemuksen jättämistä hän suosittaa ottamaan yhteyttä, sillä hän mielellään käy paikan päällä katsomassa tontin jo valmiiksi – ihan senkin takia, että ei paikkoja vielä tunne.

Lemin rakennuslupatilanne on Hentun mukaan normaali, rästitöitä ei ole, vaikka vakituista rakennustarkastajaa ei ole pariin kuukauteen ollut.

– Edeltäjä teki pöydän puhtaaksi. 30-40 lupaa on myönnetty ja rakennusvaiheessa, rivitalotyömaa kirkonkylässä on lupavaiheessa, hän kertoo.

– Yleiskaavan myötä rakennustarkastajalta jää arviointityö pois, ja voi elää kaavan pohjalta. Se on selkeämpää, toteaa Henttu meneillään olevasta kaavoitukesta.

Rakentamiseen liitty myös tekeillä oleva koko kuntaa koskeva rakennusjärjestys. Sen luonnoksen tekninen lautakunta hyväksyi viime viikolla ja sen on  nähtävillä, samoin kuin siihen liittyvä osallistumis- ja arviointisuunnitelma. Ne löytyvät myös Lemin kunnan internet-sivuilta.

– Rakennusjärjestystä on tehty kolmen kunnan – Lemin, Luumäen ja Savitaipaleen – yhteisenä, kuhunkin kuntaan soveltaen. Se on ohjeistus sellaisesta rakentamisesta, johon ei rakennuslupaa tarvita: pienistä rakennuksista, laitureista, kuisteista, torneista, aitaamisesta, selkokielinen selvirtys siitä, mitä rakennuslaki pitää sisällään, kertoo hän.

Virallisesti Eero Henttu on vielä lomalla Luumäen kunnasta, mutta aloitti jo Lemin palveluksessa, mihin hän ehti totutella kevään tuurauspäivinä. Ihan oikeaakin kesälomaa hän aikoo vielä viettää, mutta toistaiseksi mökkeily on sitä, että hän ajaa töihin lähellä Lemin rajaa sijaitsevalta kesämökiltään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *