Siirry suoraan sisältöön

Riemuhuuto kohosi kirkkokuoron juhlassa

”Lemiläiset kautta aikain ovat laulain kiittäneet” – lauloi Lemin 120-vuotias kirkkokuoro juhlakantaatissaan sunnuntaina. Kuoron juhla oli samalla Etelä-Karjalan kirkkomusiikkipiirin 30. musiikkijuhla, joka toi kirkkoon 150 kuorolaulajaa ja kirkontäyden yleisöä.

Poikkikäytävän täyttänyt suurkuoro lauloi kirkontäyteiselle yleisölle.

Kuorojuhlaa vietettiin 13:n kirkkokuoron voimin. Lemin 120-vuotias kirkkokuoro oli joukon vanhin, kuuluuhan se koko maankin vanhimpiin kirkkokuoroihin.

– Lemin pitäjän Laulu-Seura  perustettiin 7. päivänä kesäkuuta 1891 äänen harjoittamiseen virrenveisuulle ja kansanlauluille, ja että kuorolaiset sydämestänsä laulaisivat jumalanpalveluksessa, kertoi juhlapuheessaan rovasti Erkki Lintunen kuoron ensimmäisen johtajan, opettaja Matti Peuhkurin tavoitteista.

Vaikka kuoro ei tuolloin kirkkokuoron nimeä kantanutkaan, kuoro oli selkeästi kirkkokuoro, Lintunen korosti.

Lemin kirkkokuoroon liittyy likeisesti myös seurakunnan neliääninen veisuu. Veisuun voimistuttamiseksi rovasti esitti maakunnan kirkkokuorolaisille, että nämä ottaisivat Lemin omaksi neliäänisen veisuun pyhätökseen, jonne eri seurakuntien kuorot voisivat tulla omalla vuorollaan perinnettä vahvistamaan.

Jumalanpalvelusuudistuksen myötä seurakuntalaisillakin on musiikin myötä mitä parhaimmat mahdollisuudet jumalanpalvelusviran hoitoon, Lintunen muistutti. Lemillä hänen havaintonsa mukaan siinä ollaan jo hyvällä tiellä.

Maakunnallista kirkkokuorojuhlaa vietettiin Lemillä sekä aamun jumalanpalveluksessa että iltapäivän pääjuhlassa, johon maakunnan kuorot toivat vahvan panoksensa.

Lemin 120-vuotiaan kuoron oma esitys oli Jari Piikin säveltämä ja Heimo Lipiäisen ja Matti S. Moilasen sanoittama juhlakantaatti ”Kohota riemuhuuto”.  Solistina kantaatissa oli joutsenolainen Pertti Laamanen, kuoroa johti kanttori Kari Pettinen ja säestyksestä vastasi Imatran seurakunnan soittokunnan puhallinyhtye Kari Hailin johdolla.

Juhlassa muistettiin kuorolaisia Suomen kirkkomusiikkiliiton ansiomerkein. 30-vuotismerkin saivat Aura Uski ja Heikki Uski, 20-vuotismerkin Kaija Hämäläinen, Teuvo Vainikka ja Markku Sinkko sekä 10-vuotismerkin Sinikka Komi.

Juttua muokattu 6.3.2019, korjattu Pertti Laamasen nimi.

5 kommenttia artikkeliin “Riemuhuuto kohosi kirkkokuoron juhlassa”

 1. matti huttunen

  Voisitko saada Lintusen puheesta referaatin sivuillesi. Oli paras Lemin kirkossa kuulemani puhe.

 2. Hei Matti, hyvä oli puhe minunkin mielestäni. Laitanpa rovastille asiasta viestiä.

 3. erkki lintunen

  Kiitos juhlasta! Menestystä! Puheeni jäi matkalle lähdettyäni kotiin. Sen sisältö muuttui matkan aikana. Sanat jäivät Lemin puukirkon hirsien sisälle. Sitä voi kuulostella aina ennen messun alkuvirttä. Siis se ei ole ihan ison kiven takana.
  Etiäl. Terveisiä Matille! E.L.

 4. Markku Paakkinen

  Kiitoksia musiikkia arvostavalle Lemille koko Etelä-Karjalan puolesta. Lemiläiset ja heidän yhteistyökumppaninsa ovat vuosikymmeniä huolehtineet maakunnan tärkeimmistä kesämusiikkitapahtumista. Toivottavasi nähdään musiikkijuhlilla.

 5. Pertti Laamanen

  Tervehdys Juvalta!
  Olin ”Kohota riemuhuuto” esityksessä solistina. Huomasin vasta nyt kun etsin tietoja tästä teoksesta, että minun etunimeni oli väärin tässä tilaisuudesta kertovassa artikkelissa. Pitäisi olla Pertti. Jari Piikki oli minun pitkäaikainen työtoveri Juvan seurakunnassa. Jostain syystä teoksen nuotista osassa Lahjaleiviskä ei ollut sanojen tekijää. Muissa osissa oli mainittu ja alussa: sanat Matti Moilanen ja Heimo Lipiäinen.
  T: Pertti Laamanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *