Siirry suoraan sisältöön

Unelmat ovat täyttyneet, sanoo Anne Niinimäki

Savitaipale-Tuhikotti -pikitie muuttuu soratieksi kohta Tiaisen sahan jälkeen. Mutkainen ja mäkinen tie tuntuu yllttävän pitkältä, maisemat vaihtuvat pienistä hakkuista rantamaisemiin, hyvin hoidettuihin pihapiireihin ja peltoaukeisiin.Lopulta kurvaan Reiposen tilateurastamon parkkiin.

Myymälään kuljetaan pihan kautta. Vasemmalle jää villiviinin peittämä sikalarakennus, jossa viljapossut röhkivät tyytyväisinä. Pihassa vastaan tulee pieni neitokainen, joka puristaa käsissään kuvia, taitaa olla lehmän kuvia, jotka ”täti antoi”. Pihapiirissä on myös kaunis aittarakennus, johon on avattu kirpputori ”Aittis”. Komea hirsinen koti seisoo mahtavien pihapuiden katveessa kuin satumökki istutuksineen ja pihakoristeineen.

Itse tilateurastamon myymälä on pihan laidassa somana kuin leikkimökki. Vuosien kehityksen tuloksena ja monenlaisten kamppailujen EU:n kummallisten määräysten kanssa kaikki pitäisi olla nyt viimeistä piirtoa myöten valmiina. Ulkona on ikään kuin pieni kuisti ja penkki ”jonottajille”, myymälän ikkunaa koristaa väreihin sopiva kaihdin, ja ikkunalasin välissä on mukavia koristeita.

Anne Niinimäki uuden myymälän tiskin takana. Kuva: Sirkka-Liisa Vaalivirta.

Sisällä myymälässä on raikkaan viileää. Uuden karhea tiski on yllättävän tyhjä. On ollut kiireinen päivä. Kello on jo iltaviisi, ja Anne Niinimäki kertoo syöneensä aamupuuron kahdeksalta, sen jälkeen ei ole ehtinyt edes eväitä syödä, jonkun kinkunsiivun silloin tällöin… ja mikäs on kinkkua maistellessa, se on suussa sulavaa. Olen tehnyt puhelintilauksen, mutta kaikkea ei ole emäntä ehtinyt laittaa, joten päätän odotella ja jutustella siinä sivussa.

Grillilihaa, ryynimakkaroita, rieskaa, juustoa…

Koko ajan käy ihmisiä. Tulee kiireinen emäntä suoraan töistä, grillilihaa tarvitseva mies ja ryynimakkaroita haluava nainen. Tulee kesämökkiläinen, joka kehuu, että on hyvä, kun ei tarvitse Helsingistä asti lihoja tuoda, voi ottaa tästä ja laittaa mökillä suoraan jääkaappiimn, ja hakea taas huomenna lihaa. ”Eikä nämä makkarat ole mitään kasvissyöjän ruokaa, niin kuin monet muut…” Vielä joku mökkiläinen käy kysymässä, milloin hän voi hakea tilauksensa, kun tulee mökille silloin ja silloin.

Kaiken kiireen keskellä Anne Niinimäki kertoo tilateurastamon arjesta. Anne hoitaa itse possut, paperihommat, lihan leikkaamisen ja myymälän, Ilkka Niinimäki teurastaa ja hoitaa kuljetukset.Tekisi mieli kysyä, milloin kotityöt tehdään ja milloin levätään, mutta en uskalla! Niin kovalta tuntuu vauhti.

Silti Anne Niinimäki vaikuttaa tyytyväiseltä: unelmat ovat täyttyneet. Nyt myymälä on sellainen kuin hän on toivonutkin. Hänellä on myynnissä monenlaista, monen muun yrittäjän tuotteita. Lauantaisin saa Maijan rieskaa ja ruisleipää Lemiltä, on sippolalaisen Polven juustolan juustoja, sinappia Luumäen maun tekijältä, Valkealasta Aholammen tilan mehuja ja hilloja, lappeenrantalaisen Seppo Villan lammassäilykettä, on hunajaa ja omaa viljapossusäilykettä kaiken tuoreen lihan lisäksi.

Iloisen punaisessa työasussaan Anne Niinimäki hymähtää: ”Jos jotain voisin toivoa, niin haluaisin myydä myös jäätelöä, mutta eiköhän tässä tätä jo ole.”

Jos kuvittelin, että myymälä menee jo kiinni, niin eikös mitä! Tänään se on auki iltakahdeksaan! Kun lähden pakastamaan omia herkkujani, tulevat pihassa vastaan jo uudet asiakkaat. Kahvi Annen termoksessa on jo kylmää.

SIRKKA-LIISA VAALIVIRTA

Uusi myymälä on päältä kuin leikkimökki, mutta sisältä kuin tavaratalon herkkuosasto.

Reiposen tila löytyy Hämäläisen kylästä Savitaipaleelta osoitteesta Elomäentie 256. Myymälä on avoinna kesällä perjantaisin kello 11-12 ja lauantaisin kello 11-17.

http://reiposentila.palvelee.fi/

2 kommenttia artikkeliin “Unelmat ovat täyttyneet, sanoo Anne Niinimäki”

 1. Markku Paakkinen

  Miten tehdään oikea grillimakkaratesti

  Grillimakkarapaukkaus viilennetään yksiasteiseksi. Aukaistaan paketti ja puraistaan makkaranpalanen ilman sinappia. Silloin paljastuvat erot hyvän ja huonon makkaran välillä. Reiponen on voittanut aina.
  Makkaran grillaamisessakin on niksi. Mitä vanhemmasta ja ruostuneemmasta laitteesta elävä tuli tulee, sen parempi. Makkaroita vahdittava ja käänneltävä koko ajan, ei kupua kiinni, vaan reilu tuli. Suurimmat,
  ensimmäisen maailmansodan panssarivaunua muistuttavat, mutta automatisoidut grillit ovat makkaran varma tuho. Markku Paakkinen

 2. Auli Niinimäki

  Menetin makuaistini Reiposen tilan tuottelle. Grillimakkarat etenkin veivät sydämen. Marketista ei enää lähde mukaan makkaraa, ei possun lihaa. Vieroitusoireita vain täytyy potea kunnes varastot saa täydennetteyä =).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *