Siirry suoraan sisältöön

Kirje kotiin sulattaa sydämet

Pakko tunnustaa, että olin vähintäänkin lievästi ennakkoluuloinen, kun ensimmäisen kerran kuulin, että Mäntyharjun kesäteatterissa aiheena on tänä kesänä pitäjän oma poika, laulaja ja muusikko Kake Randelin. Pappilanparven katsomossa istuessa ja näytelmän soljuessa silmien edessä ennakkoluulot sulivat ja kotiinviemisiksi jäi kosolti hyvää mieltä.

Syksyn sävelen valloitus voi alkaa, keskellä Kauko Randelin. Kuva: Mäntyharjun kesäteatteri

Kirje kotiin -musiikkinäytelmän on käsikirjoittanut Ritva Sarkola. Televisiohaastattelussa (Ps:n kesä/TV1) hän kertoi yrittäneensä noudattaa kirjailija Mika Waltarin ohjetta siitä, että näytelmätekstissä pitää
olla vaihdellen iloa ja surua – ja näistä kahdesta enemmän iloa. Sarkola on onnistunut johtoajatuksensa toteuttamisessa erinomaisesti saaden katsojat hörähtelemään naurusta, istumaan tovin hiiren hiljaa ja toisinaan pyyhkimään jotain kosteaa silmänurkastaan.

Käsikirjoitus ansaitsee kiitosta myös pienistä yksityiskohdista, jotka aukeavat näytelmän edetessä. Herkkää symboliikkaa luo isän pojalleen tekemä vesiratas ja elämän käännekohdissa näyttäytyvät perhoset.

Sydämet sulattava näytelmä lähtee liikkeelle sotavuosista ja Randelinin perheen vanhempien tarinasta. Kohtauksesta toiseen kuljetaan musiikin ja tanssin siivittämänä. Hyvän säväyksen esitykselle antaa se, että mukaan on saatu kaiken ikäisiä näyttelijöitä, tanssijoita ja laulajia. Heitä ohjaa Tarja Pyhähuhta.

Kake Randelinin vaativana tehtävänä on esittää itseään teinivuosista lähtien. Siinä hän myös onnistuu. Musiikkiuraansa aloittelevalla Kaukolla on nuoruuden unelmia ja intoa niiden toteuttamiseen. Vuosien myötä perhosen lailla esiin kuoriutuu viisaasti vanhentunut mies, jolla arvot ja elämä tuntuvat olevan
hyvällä tavalla kohdallaan.

Kirjailijan viisas valinta on, että näytelmässä keskitytään vain monipuolisen miehen musiikkiuraan, eikä esimerkiksi ralliautoilusta, maalausharrastuksesta tai kunnallispolitiikassa piipahtamisesta puhuta tekstissä puolta sanaa.

Tuoretta ja aitoa

Mäntyharjun kesäteatterin vahvuuksia ovat tarinan tuoreus ja aitous sekä esiintyjien vilpittömyys,
innostus ja rohkea heittäytyminen. Katsojille jää varmasti mieleen pientä Kaukoa esittävä Ella Hytönen
sekä hivenen isommaksi varttuneen Kaukon roolissa tunnelmallisesti harmonikkaakin soittava Tuure Ruhanen. Osaavasta joukosta esiin nousevat myös Olli Huutoniemi Lauri-isänä ja bändikaverina, Pertti
Lahti pappina sekä muun muassa Kaken sisaria esittävät Marika Honkanen, Suvi Inkinen, Titta Honkanen ja Elina Hänninen.

Kirje kotiin -näytelmä kestää väliaikoineen liki kolme tuntia, mutta se imaisee katsojan mukaansa niin, että kellot ja ajan kulku unohtuvat. Sympaattista, aitoa ja liikuttavaa kesäteatteria. Ei ihme, että 630-paikkainen Pappilanparvi Iso-Pappilan kupeessa on täyttynyt ilta illan jälkeen.

PÄIVI POKKINEN

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *