Siirry suoraan sisältöön

Lemin torilla paljastettiin pässi

Eläimet olivat keskeisessä osassa Lemin iltatorilla keskiviikkona. Torilla lypsettiin lehmää, paljastettiin pässi ja puhuttiin karhuista.

Lemin martat hankkivat torille pässin lasten ja aikuistenkin iloksi. Pässinpaljastajina Aune Talka (vas.) ja Oili Kiiski.

Kun pikkuväen ilona .- ja joidenkin aikuisten kauhuna – torilla on tähän asti leikkivälineen virkaa hoitanut vain tammi kiipeilyyn houkuttavine oksineen, laittoivat marttayhdistykset yhdessä hankkeen vireille ja tilasivat moottorisahataiteilija Lasse Partaselta pässin, säräpitäjän hengen mukaisesti.

Puinen pässi on lauhkea luonnoltaan ja päästää lapset mielellään selkäänsä, mikä nähtiin heti paljastuksen jälkeen. Selkään kiipeäjiä oli ihan jonoksi asti. Sen verran tukevaa tekoa se on, että myös aikuinen voi sen selässä jalkojaan lepuuttaa, jos vuoron saa.

Pässi kantaa useammankin ratsastajan kerrallaan.

Torin lettu- ja kahvivuorossa olleella Uimin kyläyhdistyksellä oli myös eläin- – lähinnä lehmäaiheista –  ohjelmaa. Heitettiin nännikumeja kilpaa tonkkaan ja ”lypsettiinpä” lehmääkin.

Ida Saira luki vanhasta kouluaineesta, millainen on lehmä, ja lopuksi lypsi mansikin.

Toripöydissä Lemin puhutuin eläin on kuitenkin karhu, kun yksi jos toinenkin on kuullut ainakin toisen käden todistuksia karhuista Lemin metsissä, maanteillä ja taajamanurkissa. Vaikka petohavaintoja yleensäkin on runsaimmin juuri marja-aikaan, luonnollisesti, tänä kesänä ovat vanhat ennätykset havaintojen määrässä jääneet selkeästi historiaan.

Mutta sentään mustikoistakin juttua riittää; karhuille ei niitä kaikkia ole jätetty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *