Siirry suoraan sisältöön

Kiesin navetalle etsitään korvaajaa

Maatalousmuseoksi aiottuun Kiesin navettaan Lemin Parkkolassa koottiin takavuosina vanhan ajan maataloustyökoneita ja työkaluja. Nyt kun navetan omistaja on kuollut ja perillisillä on sen suhteen muita aikeita, etsii museohankkeen takana ollut Lemin museoyhdistys esineistölle uutta suojaa. Asian tiimoilta on kutsuttu koolle yleinen kokous ensi lauantaiksi.

– Uutta paikkaa on etsitty monelta suunnalta, mm. kirkonkylästä, jossa museo palvelisi myös särämatkailua, mutta kukaan ei ole ollut halukas luovuttamaan navettaansa tähän käyttöön, harmittelee museohankkeen puuhamies Pekka Kuukka.

Hän näkisi, että 1960-luvun ja sitä vanhempaa maatalouskulttuuria esittelevälle museolle olisi oma sijansa.

Vuosituhannen vaihteessa kymmenkunta yksityistä lemiläistä luovutti hallussaan olevia koneita ja työkaluja – yhteensä noin 80 kappaletta – säilytettäväksi Reino Kiesin navetan ylisillä Parkkolassa. Reino Kiesi oli myöntyväinen maatalousmuseon perustamiselle, ja navetan kunnostamiseen museon puuhamiehet ja -naiset hakivat rahoitusta useammaltakin taholta, kuitenkin turhaan.

Vuonna 2005 perustettiin sitä varten myös oma yhdistys, Lemin museoyhdistys. Viime aikoina se on myös elänyt hiljaiseloa, samalla lailla kuin rahoitusvaikeuksiin pysähtynyt museo.

Nyt kuitenkin navetan omistajat haluavat tyhjentää vintin museoesineistä, ja sitä varten Pekka Kuukka on kutsunut koolle asianosaiset ja suuren yleisön keskustelutilaisuuteen tai ”maatilakulttuurin hyvästelytilaisuuteen”, kuten hän alakulon värittämästi asian myös ilmaisee. Tilaisuudessa pyritään selvittämään, minne koneet ja esineet siirretään, ja mitä tehdään museoyhdistykselle. Tai löytyisikö niille kuitenkin uutta suojaa, josta voisi kehittää maatalousmuseon?

Tilaisuus on ensi lauantaina 3. syyskuuta kello 14. Kiesin navetalla Metsolantiellä Parkkolassa. Opastus paikalle on valtatie 13:lta. Päiväkahvit keitetään, kertoo Pekka Kuukka,

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *