Siirry suoraan sisältöön

Metka löytö iltalenkillä

Eukkomammalle kerrottiin, että kunnantalon pihatammeen on ripustettu jotain kummaa. Se piti iltalenkillä tarkistaa.

Taskulampun valossa tammen oksista löytyi koristenauhaksi viritettyjä villasukkia, pitsivirkkauksin reunustettuja valokuvia ja tietoiskuja mm. evakkoretkistä. Mitä kummaa? Erilainen joulupuuko?

Vieressä oleva kunnan ilmoitustaulu tiesi kertoa, että kyseessä on Metkat-lastenkulttuuriviikon taidepuu, jonka virallisia avajaisia pidetään tiistaiaamuna puoli kymmeneltä. Sinne siis eukkomammakin säntää, ja ihan kameran kanssa, kun on valoakin siihen aikaan. Niin ei tarvitse tuota taikapuuta sanoin kuvata.

Metkat-viikolla Lemin kouluissa tehdään kaikenlaista metkaa. Siihen kuuluu myös tutustuminen lemiläiseen äänivirsiperinteeseen, jonka työpajat ovat Kuukanniemessä torstaina ja kirkolla perjantaina.

Lemillä on kulttuuriviikko myös aikuisilla. Metka tunne taitaa olla vatsassa jo nuorisoseuralaisilla, joiden Vaimokkeen ensi-ilta on perjantaina Tapiolassa. Edessä on monta hupaisaa viikonloppua, erilaista joulunodotusta.

Metkaa oli eukkomammalla myös viime viikolla, kun sai opettaa Kuukanniemen tokaluokkalaisia ja myös isompia. Tai he saivat opettaa eukkomammaa, joka ummikkona ihmetteli, mitä nyt tehdään. Koululaiset ovat niin fiksuja, että osaavat neuvoa. Mutta ilman koulunkäyntiavustajia ei olisi hommasta tainnut tulla mitään. Ainakin tokaluokkalaisten isät olisivat jääneet ilman isänpäivälahjojaan ja -korttejaan.

Eukkomamma on harjoittanut käden taitoja itsekin; keväällisen sukkatehtaan tuotantolinjalta on putkahtanut nyt myös lapasia. Niiden tuotannossa eukkomammalla oli noin 45 vuoden seisokki, mutta hyvinhän se alkoi taas rullata, paremmin kuin aikoinaan. Siinä paljon auttaa se, että langat ovat valmiiksi kerällä eivätkä sen tuhannessa solmussa pulpetin kannen alla.

Lapasia puikoin kokoon kilkutellessa on ollut aikaa katsella telkkarin elokuvia ja saippuasarjoja. Ja paljon mainoksia. Niiden perusteella näyttäisi, että joulupukki kantaa tänä jouluna selkä vääränä uusia kapselikahvinkeittimiä, joilla saa kalliista kahvista vielä kalliimpaa. Eukkomamma ei kahvin laadusta tingi, mutta suodattaa mielellään sumppinsa edelleen esikoisen rippijuhliin hankitulla keittimellä. Pukille tiedoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *