Siirry suoraan sisältöön

Aggregaattia ei onnistanut tänäänkään

Eukkomamma tuli laittamaan tietokonetta yön lepoon, mutta muisti, että Kirjavassa toivotellaan edelleen joulua. Joten pari riviä edes näön vuoksi.

Muuta uutisen tynkää ei eukkomammalla ole kerrottavaksi kuin, että kunnan kuusi Tapuliaukion laidassa kaatui päivän myrskyssä, mutta valot palavat edelleen – ainakin tapaniniltana paloivat pitkin maata makaavassa joulupuussa.

Sammuivat ne kaiketi vartiksi nekin iltapäivällä, kun sähkökatko vaivasi Lemin kirkonmäkeäkin. Kuinka laajalti vaivasi, sitä ei eukkomamma tiedä, kun katkon aikana ehti sytyttää vain kaikki joulukynttilät sisälle ja pihalyhtyihin ja kurkkia taskulampulla sähköuuniin, jonne oli juuri laittanut tortut paistumaan.

Hyvin paistuivat, kun katkos oli niin lyhyt. Isäntä ei ehtinyt kuin lueskella aggregaatin käyttöohjetta; bensaa laitteeseen on nyt hankittu, joten hellatakan, pihalähteen, talouskellarin  ja varavoimalähteen voimin selviämme varmasti pitemmästäkin sähkökatkosta kuin puolituntisesta. Mutta nyt ei aggregaattia tarvittu, joten arvoitukseksi jäi, kuinka paljon siitä lähtee ääntä ja kuinka paljon virtaa.

Ja kiistelemättä jäi, mitkä laitteet saavat olla päällä. Eukkomamman listan kärjessä olisivat olleet adventtikyntteliköt ja joulukuusen kynttilät – kahvinkeittimen lisäksi. Joku järkevämpi perheessä olisi kai säästänyt eukkomamman pakastemarjat sulamiselta tai viimeiset joulumaidot lämpenemiseltä. Joku olisi saattanut vaatia pääsyä tietokoneelle ja naamakirjaan. Mutta viimeisen sanan olisi sanonut joukon nuorimmainen, Martti. Ja se sana olisi ollut Teletappi – eli siis DVD-soitin ja telkkari olisivat saaneet sähkönsä kaikista varmimmin.

Aggregaatista tuli muuten mieleen, että se taitaa olla ainoa suomenkielen sana, jossa on kolme g;tä. Pitää aina laskea ne, kun varavoimasta jotain kirjoittaa. Vuosien saatossa on siitä nähnyt monenlaisia muunnoksia poliisiuutisissa ja -tiedotteissa. Siis syksyisin, kun näitä polttomoottorigeneraattoreita mökeiltä varkain viedään.

Meillä se on hyvin lukkojen takana vaikeassa paikassa, joten älkää kiinnostuko.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *