Siirry suoraan sisältöön

Geriatri meille ja sassiin

Eukkomamma luki Etelä-Saimaasta, että jo reilun vuoden päästä 70 vuotta täyttänyt ajokortin haltija joutuu sen säilyttääkseen turvautumaan geriatrin eli vanhusten sairauksiin erikoistuneen lääkärin apuun. Johan on pykälä, tuumaa eukkomamma.

Näitä geriatreja kun ei ole ihan joka terveyskeskuksesa, Etelä-Karjalassa kuulemma vain yksi. Ja kuinka monta 70-vuotiasta ja 75-vuotiasta ja 80-vuotiasta ja 85-vuotiasta autoilijaa maakunnassa mahtaa olla? Satoja ainakin, ellei tuhansia. Mitä tämä erikoislääkäri sitten muuta ehtii tehdä kuin laatia ajokorttilausuntoja? Mahtaako hän enää hoitaa vanhoja – sairaita vanhoja – ollenkaan?

Eukkomammalle tämä uusi laki tuli täysin puun takaa, mutta onko lääketieteellisissä tiedekunnissa osattu ottaa huomioon geriatrien kasvava tarve? Fiksu nuori on hakeutunut ajoissa erikoistumaan ajokorttilääkäriksi, jossa ei varsinaisesti sairaiden kanssa tarvitse käsiään liata, ja kun kuitenkin alalle jää heistä puutetta, odotettavissa on hyvin palkattu erikoisala.

Äkilliseen geriatrien tarpeeseen voi valelääkäreistä tulla yksi helppo ratkaisu. Lausuntoa rustatessa kun ei ole kyse ainakaan välittömästä hengenvaaran aiheuttamisesta, vaikka ei ihan kaikilla tarpeellisilla luennoilla olisi ollutkaan. Välillisesti tosin vaara on sitäkin suurempi, jos uuden ajokorttilain perusteisiin on uskominen.

Eukkomamman arkijärki taas sanoo, että useimmat maaseudun oikeat lääkärit ovat ainakin puoliksi erikoistuneet geriatriaan, kun hoidettavat ja heidän sairautensa ovat jo niin suurelta osalta vanhoja vaivoineen. Eiköhän heiltä suju liikennediagnoosin tekokin.

Etelä-Saimaan artikkelissa pisti silmään myös poliisin lausunto, että pienten paikkakuntien lääkärit helpommin katsovat sormien läpi ikäautoilijoiden rajoitteita. Kuinka niin? Jos lääkäri asuu samalla pienellä paikkakunnalla ajokortin uusijan kanssa, eikö hän ole mitä suuremmassa vaarassa jäädä juuri itse sokean kuskin alle? Kai jokainen omasta turvallisuudestaan ensimmäisenä huolehtii.

Kun kuitenkin suurin riskiryhmä ovat nuoret kuskit, niin miten heille kelpaa yleislääkäri kelpoisuutta arvioimaan? Eikö nimenomaan tuossa päässä pitäisi olla tiheämpi seula ja erikoisammattitaitoa?

Eukkomamma jää odottamaan, kuinka tiheä geriatriverkko maakunnassa on huhtikuussa 2026. Vai pannaanko eukkomamman kortti sitten hyllylle ihan sen takia, ettei erikoislääkäreitä ehditty kouluttaa? Vai joko jo vuoden päästä Lemin nuorisoseuralaiset nousevat barrikaadeille kyltteineen ”Keriatr Lemille ja sassiin”, ”Jätetäänkö meiät tien poskeen kuolemaan?”, ”Kortti pois myös Eksoten pampuilta, jos me ei saada ajaa”?

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *