Siirry suoraan sisältöön

Kesäkeli sai ihmiset liikkeelle

Tihkusade ja pimeä eivät lannistaneet lemiläisiä neljäntenä adventtina. Valoisaa joulua löytyi joulumarkkinoilta koulukeskuksessa ja illalla kauneimpien joululaulujen äärestä.

Joulutorilla ei sade haitannut.

 

Joulutorilla valon ja lämmön ohella riitti ostettavaa, sillä myyjiä oli lähemmäs 50. Eikä ostajistakaan ollut suurempaa pulaa, suosivathan sulat kelit sinänsä pitkästä aikaa liikkumista sekä jalan että autopelissä. Vilkkaammalta vaikutti kuin lauantaina Lappeenrannan uudessa Joulumaailmassa.

Suosiollinen sää oli myös illalla, kun kirkossa laulettiin kauneimpia joululauluja. Kirkko tuli paria eturiviä lukuun ottamatta täyteen väkeä. Moni oli tullut kauempaakin kuin Lemiltä, mikä ilmeni kirkkoherran pikagallupista.

Laulujen ohella paikalle houkutti hyvinkääläinen kanttori Matti Heroja, joka säesti lauluja pianolla ja uruilla. Herojan ansiosta Kauneimmista joululauluista on tullut Suomen Lähetysseuran merkittävä varainkeräysmuoto ja Suomen kirkon merkittävin vuotuinen musiikkitapahtuma. Heroja järjesti ensimmäisen Kauneimmat joululaulut -tapahtuman 1970-luvun alussa, ja Hyvinkäältä se sitten levisi kaikkialle Suomeen.

– Pääkaupunkiseudulla sitä pidettiin alkuun liian kansanomaisena ja suosittiin toisenlaisia joulukonsertteja, mutta kansan tahtoon oli sielläkin pian taivuttava, Matti Heroja kertoi sunnuntaina Lemin kirkossa.

Lemillä laulettiin tämänvuotinen lauluvihko melkeinpä kannesta kanteen, ja siinä sivussa kerättiin kolehti. Se meni Lähetysseuralle Lemin nimikkokohteisiin Etiopiaan, Senegaliin ja Israeliin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *