Siirry suoraan sisältöön

Virsi virisi kouluissa

Eukkomammalla on ollut sen verran vauhdikkaat viikot, että monta mukavaa asiaa on jäänyt kertomatta, vaikka on pitänyt ja vaikka on luvannut. Mutta ehkä näin jälkijättöisestikin voi jotain kertoa.

Vaikka sen, että pari viikkoa sitten Lemin kouluilla veisattiin virsiä äänissä. Hanna Räsäsen ”Virsi vireäksi” .-hanke jalkautui nuorimpien lemiläisten luo ja toi perinteen sinne, missä sen suotaisiin jatkuvan.

Hanna (vas.), Stina ja Noora sekä Anja Muukka kirkkokuorosta veisasivat virttä kirkonpenkissä kanttori Kari Pettisen johdolla.

Kirkkokuoron virrentaitajat olivat esimerkin antajia, mutta myös monella muulla tavalla virteen tutustuttiin. Virsikannel soi Kuukanniemessä läänintaiteilija Minna Raskisen opastuksella, kirkkomuusikko Pekka Nyman antoi rytmejä monenlaisin rummuin ja muin lyömäsoittimin, ja löytyi virrestä aihetta tarinoihin, peleihin ja tanssin tapaiseenkin.

Kirkkokuorolaiset olivat mukana veisaamassa myös Kuukanniemen koululla.

 

Mutta ei ihan vanhinta lemiläistä perinnettäkään unohdettu. Kirkkoherra Lauri Vaalgamaa opasti ryhmiä lemiläisen veisuun historiaan polulla, joka vei koulumännyltä kellonjalkaan, kanttori Laurenin haudalta avoimelle haudalle hautaukkojen kööriksi.

Kellonjalassa eli ruumishuoneen eteisessä veisattiin kirkkoherran johdolla.

Eukkomamman tietojen mukaan koululaiset antavat näyttöjä äänivirsistä koululaisten joulukirkossa kaksi päivää ennen aattoa. Sinne kannattaa kaikkien mennä kuulolle todetakseen, mikä on Lemin virsiperinteen tulevaisuus.

1 kommentti artikkeliin “Virsi virisi kouluissa”

  1. erkki lintunen

    Hienoa, Lemin koululaiset! Jatkakaa perinnettä! Hannalle kiitoksia! toivoo Erkki Lintunen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *