Siirry suoraan sisältöön

Stam1nalta levyllinen lume-haittoja

Lemiläisten ylpeys Stam1na-yhtye julkaisee uuden pitkäsoittonsa Nocebo ensi viikon keskiviikkona. Levy on myynyt jo ennakkotilauksia, joten listakärkeä tavoitellaan taas. Stam1nalaiset kannattavat Haavistoa, mutta Antti Hyrde Hyyrynen uskoo Niinistön voittoon. Vaan mitä väliä, levy on tärkeämpi.

Antti "Hyrde" Hyyrynen vastasi Lemin Kirjavan kysymyksiin.

Mitä levyn nimi Nocebo oikein tarkoittaa? Ei sitä tavan lemiläinen heti osaa arvata…

– Termi on lääketieteen käytössä, sillä viitataan selkokielellä sanottuna haittavaikutukseen, joka syntyy lumelääkkeestä. Ihmisiähän parannetaan tuon tuosta erinäisistä vaivoista ja sairauksista pelkkien sokeritablettien ansiosta… Että kai sillä mielellä ja asenteella ja
auktoriteettien kuuntelulla on suuri rooli länsimaisessa lääketieteessäkin. Nocebo-efekti on sitten se käänteinen, eli vaikkei syökään mitään haittavaikutuksia aiheuttavia ainesosia, alkaa potilas kärsiä niitä. Kroppa toteuttaa pelkoja.

Onko muukin sisältö yhtä arvoituksellista?

– Ei siellä arvoituksia ole, vain ”aivoituksia”, ”arvoaiheita” sekä ”aivokii hyvee riimiä”. Mie yritän kaikkeni kirjoittaakseni mahdollisimman selkotajuista rocklyriikkaa, mutten oikein taida osata.
– Moni ratkaisu tuntuu tylsälle ja tavanomaiselle. On tärkeämpää ajan kanssa käydä haluamansa aiheet lävitse ja ladata sanoitukset, eli tämä rajoitettu joukko lyriikoita mahdollisimman äärimmilleen viritettynä. Panostan lausetta kuin kiväärin lipasta. Sitten ladataan ja
varmistetaan.

Levyllä oli amerikkalainen tuottaja, se tuotettiin englanniksi mutta lauletaan suomeksi. Joko tarjouksia englanninkielisestä versiosta on tullut suuresta maailmasta?

– On ainakin ilmoitettu mahdollisuus sellaisen tekemiseen. En mie pelkää kokeilla noita juttuja, hauskaahan tuo studiotyö olisi. Raskasta, mutta hauskaa. Ei näitä hommia pääse kuitenkaan hyvillä mielin useinkaan tekemään. Että luvan kanssa jollotetaan taidetta tietokoneelle. Ulkomaan kuvioita kassellaan jahka saadaan kotimaan keikat tehtyä.

Aloitetaanko taas ensi viikolla heti listaykkösinä?

– Tästä en tiedä. Myyntilukemia olen kuullut, hyvältä näyttää ne.

Kumpi jännittää enemmän: levyn menestys vai presidentinvaalin tulos?

– Kyllä tuo presidenttiys on tainnut jo mennä sille kärpän näköiselle kaverille. Mie haluaisin vain tietää miten porukka ottaa levyn ja uudet jutut vastaan. Kohtahan sen keikoilla näkee! Ja sit myöhemmin Lemillä kesällä. Sepä se sitten jännittää enemmän kuin tuhat Niinistöä tai Haavistoa.

Kumpaa ehdokasta Stam1nassa on äänestetty/äänestetään?

– Neljä viidestä ilmoitti äänestävänsä Haavistoa, yksi ei kommentoinut julkisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *