Siirry suoraan sisältöön

Kotimaan kummallisuuksia

Eipä uskoisi, että Pohjanmaan lakeuksia ajellessaan jostain löytyy vuori, oikein Isovuori. Sellainen kuitenkin opasteitten ja monien epäilyjen jälkeen löytyy Jalasjärveltä, kun kapea metsätie lopulta alkaa nousta kallioiselle mäelle.

Tällaiseen ihmeeseen voi törmätä keskellä Pohjanmaata. Ihminen on todella pieni Pirunpesässä, vaikka olisi vasta puolimatkassa pohjalle. Kuva: Sirkka-Liisa Vaalivirta.

Ja siellä Ylivallin Isovuoren erikoisen kallion laelta löytyy jotain todella ihmeellistä. Ei riitä, että keskellä kalliota on mänty, jonka juurelle eksynyt paimenpoika on aikanaan paleltunut.

Ei riitä sekään, että n. kilometrin pituiselta luontopolulta löytyy Kollin Luola, joka on ollut erakoituneen miehen asuinpaikkana, valtavan suuri kivilohkare luolineen, eikä vielä sekään, että samaisen polun varressa on myös nyt jo hiukan umpeen kasvanut Kollin lähde, jonka vettä ei enää kehoteta juomaan.
Ensimmäiseksi silmä kiintyy näkötorniin, joka on 21 metriä korkea, ja sitten valtavaan kekoon keltaista soraa.

Melkoisen iso sorakasa.

Mitä ihmettä! Viiden euron pääsymaksun maksettuaan pääsee verkkoaidan sisään katsomaan Pirunpesää. Se on 14 metriä leveä ja 23 metriä syvä, eikä se ole oikea hiidenkirnu, vaan sen synnystä ollaan monta mieltä. Viimeisin taitaa olla ajatus, että koko kallio on aikoinaan ollut paksun keltaisen sorakerroksen peitossa, kunnes jääkausi on työntänyt soran pois, vain tämä ihmeellinen painauma jäi soraa ja isoja kiviä täyteen

.Lapsia oli ennen vanhaan kielletty menemästä paikalle, sillä mystinen painauma oli pelottava ja sanottiin, että sinne voisi pudota.
Kalliolta löytyy myös Speden patsas. Ai miksikö? Paikka kiinnosti Spede Pasasta niin paljon, että hän osaltaan halusi rahoittaa pesän tyhjennyshanketta .Niinpä aivan uskomattomalla tavalla tämä syvä ”pesä” on tyhjennetty pienen kaivinkoneen avulla, se on sitten lopulta nostettu nosturilla pesästä ylös. Kaikki kaivettu sora on jätetty vuoreksi kalliolle.

Speden toimia muistetaan alueella korkokuvan kanssa.

Pirunpesän pohjalle pääsee vankkoja rautaportaita, mutta pieneltäpä ihmispolo siellä näyttää.ja siellä on kuulema kylmää.
Pirunpesä monenpituisine luontopolkuineen sijaitsee yksityisen maalla, mikä tietenkin hiukan rajoittaa polkujen tekoa, ne ovat luonnonpolkuja puihin värimerkein merkittyjä. Paikaa hoitaa Ylivallin nuorisoseura ry, jonka oppaana tällä kertaa mielenkiintoisin tarinoin oli Keijo Haanpää.

Keijo Haanpää vas. jalasjärveläisten retkeilijöitten kanssa.

Paikalla on myös kota nuotiopaikkoineen. Teuvalainen Viljasen perhe oli makkaranpaistossa ja kertoi , miten isä ja lapset olivat ryömineet Kollin luolan läpi. Koko polku oli lapsiperheelle mieleen.

Viljasen perhe makkaraa paistamassa.

Alueella on myös hirsikahvila,.Kaikenlaista ohjelmaakin järjesteään ryhmille kalliokiipeilystä alkaen.
Pirunpesä on tänä kesänä auki 1.5.-14.6.la ja su klo. 12-20, myös helatorstaina ja vappuna, 15.6.-15.8. joka päivä klo. 12-20. 16.8.-30.9. la ja su klo. 10-18. Muina aikoina vähintään kymmenen hengen ryhmille opimuksen mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *