Siirry suoraan sisältöön

Mäntyperän tornista kaikkien aikojen pohjat

Mikä saa ihmisen kiipeämään vesisateessa ja kylmässä tuulessa aamuviideltä lintutorniin? Joku sanoisi, että pahemman laatuinen masokistinen mielialahäiriö, mutta lintuihmiset tietävät, että se on tämä jokakeväinen leikkimielinen Tornien taisto.

Taiston aikaan  koko pitkässä kotimaassa noin  300 tornia on säästä riippumatta miehitetty 3-8 hengen joukkuein tarkoituksena bongata mahdollisimman monta lintulajia. Niin myös Savitaipaleen Mäntyperällä.
Tämä kevät oli joukkueella jo 12:s kerta. Alkuun kilpailtiin Lintupiirin joukkueena, ja nyt jo kuusi vuotta Soppasirkkuina. Paras vuosi on ollut 2010,  jolloin saatiin 52 laji. Nyt  pudottiin todella alas, ennätys tämäkin, vain 38 lajia

Toisaalta sää oli todella surkea ja kevät ehkä muutenkin hieman myöhässä, viimeiset lumet vielä pienenä pyörtäneenä pihassa, ja kuusikon takana vedet vielä jäässä.
Tornin ylätasateelle oli laitettu kevytpressu estämään vesien valumista välitasanteelle, ja tasaisin välein ylhäältä ilmoitettiin, että varokaa, nyt täältä lasketaan taas kertyneitä vesiä pois. Tornin kupeessa sinitiainen oli aloittanut pesinnän pöntössään, ja ne tarkkailivat kylmässä hytiseviä kiikaroitsijoita huolestuneina, pujahtaen silloin tällöin kuitenkin pesäänsä.
Parasta Mäntyperän tornilla on, että sisälle tupaan pääsee lämmittelemään, eikä tarpeilleenkaan tarvitse etsiä tiheitä pusikoita märästä metsästä, vaan sisällä hoituvat kaikki hommat.

Kuumaa kahvia ja teetä voi nautiskella halutessaan, ja soppaa on myös tarjolla – tällä kertaa jopa kolmea laatua, perinteistä hernekeittoa ja kahta erilaista kasvissosekeittoa.
Täyttä porukkaa ei kuitenkaan tänä vuonna saatu kokoon, tornissa märissään viihtyi kuusi henkeä. Seitsemäskin halusi käydä osuutensa BirdLifelle antamassa, vaikkei päässytkään taistoon osallistumaan.
Kun torni pitää varata jo maaliskuun alusta, ja samalla ilmoittaa mahdolliset osallistujat, sekä maksaa osallistumismaksu 10 euroa/henki, niin joukkueen johtajalle saattaa jäädä pää vetävän käteen. Jotenkin tuntuisi paremmalta tavalta, että torni vain varattaisiin ajoissa ja jälkikäteen sitten ilmoitettaisiin , ketä joukkueessa oli ja maksu suoritettaisiin vasta sitten. Mutta näistä ei torneille päätetä, jutella toki silti sopii.
Kun yhteenvetoa päivästä viimeisten kahvikupillisten ääressä tehtiin, huomattiin, ettei kukaan hoksannut ottaa kameraa vesisateiseen taisteluun mukaan. Eikä sekään ehdotus saanut kannatusta, että nyt taiston päätyttyä kokoonnuttaisiin tornin juurelle potrettiin. Ei olisi kuulema luonnollista.
Tämän vuotisen taiston voitti Virolahti 103 lajilla, Mäntyperä lienee jälleen peränpitäjien laajassa joukossa.
SL

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *