Siirry suoraan sisältöön

Ympäristöpalkinto Nuorajärven kosteikolle

Teksti ja kuva: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Savitaipaleen seudun luonnonsuojeluyhdistys kävi ympäristöpäivänä tutustumassa Nuorajärven tekeillä olevaan kosteikkoon Lemillä paikallisten aktiivien kanssa.

Nuorajärven kosteikko sijaitsee Lemin Tevaniementien tuntumassa.

Nuorajärven kosteikon ystävät ry:stä paikalla olivat sihteeri Senja Mäntykivi, Erkki Huttunen, Tuula Tuosa sekä aikanaan noin vuodesta 2006 ajatusta kosteikon perustamisesta kehitellyt Hannes Huttunen. Puheenjohtaja Lasse Huttunen sekä Antti Reijola eivät tällä kertaa olleet mukana. Luonnonsuojeluyhdistyksestä mukana olivat sihteeri Mervi Helenius, Ismo Hölsä,Maarit Pesu, ja Sirkka-Liisa Vaalivirta .Nuorta polvea edusti Venla Saalasti.
Kosteikon perustamiselle on oivat edellytykset. Korkeuseroa Saimaaseen on vajaat kaksi metriä, valuma-alue on varsin laaja, ja viljavien peltojen kunnossapito pumppaamalla liika vesi pois kävi aikaa myöten ylivoimaiseksi.
Pelto oli aikanaan  1880-luvulla kuivattu, ja todellakin sitten pumppujen avulla pidetty sopivan kuivana. Pelloilla viljeltiin viljoja ja heinää, tallella on vieläkin suuri läpiajettava lato, jota voisi tulevaisuudessa käyttää tapahtumissa.

Nyt kosteikko kasvaa runsaasti erilaisia heiniä, osmankäämi on valloittanyt suuret alat, ja marraskuun loppuun mennessä pitäisi olla valmiina muutamia syvänteitä, lampareita, joita kaivinkoneella pitäisi päästä kaivamaan. (Kuva 112/131 Penkkatien päässä katsellaan valmiiksi kaivettua lamparetta, jolla on syvyyttä n. 140 cm.) Viime talvi oli huono, sillä pelto ei kestänyt raskaita koneita, joten jatkoaikaa täytyy anoa.

Rahoitus on myös ongelma. Ensin on otettava pankista lainaa, ja sitten kuitteja vastaan yritettävä löytää maksumies ympäristötoimesta tai TE-keskuksesta. Kosteikon laidassa on postilaatikossa vieraskirja, sekä pankkilomakkeita mahdollisia tukimaksuja varten.
Suunnitteilla on pato, joka nostaisi vedenpintaa hiukan, ja läpivirtaus kosteikon halki, kun nyt penkkatien vieressä kosteikon ulkopuolella virtaa runsasvetinen oja, jonka varrella raatteet ja rentukat lopettivat kukintaansa,mesiangervot ja korpikaislat rehottivat ja maarianheinä tuoksui.

Kosteikon yllä pikkulokit lentelivät, tuulihaukka tutkaili paistikkaan mahdollisuutta heinikosta ja lapasorsa viiletti yli katsojien. Paikalta on bongattu myös BirdLifen vuoden lintu, mustakurkku-uikku.
Paljon on paperitöitä tehty asian eteen, paljon on talkootyötä edessä, lintutorniakin suunnitellaan. Luonnonsuojeluyhdistys toivotti hankkeelle onnea palkitsemalla Nuorajärven kosteikon eteen työtätekevät Ympäristöpalkinnolla ja kukkakimpulla.

Kuva: Ismo Hölsä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *