Siirry suoraan sisältöön

Kissat valloittivat Armaksen talon

Ensin niitä piti olla vain muutama, kun sopivaa akvarellipaperia oli jäänyt yli. Sitten niitä alkoi syntyä, ja Pirjo Lindberg asetti tavoitteeksi sata kissataulua. Tulikin 102.

Pirjo Lindberg ripusti Armaksen talon kulmahuoneeseen 102 tulkintaa kissan ajatuksista.

Suomenniemen Kiesilässä tämän ja ensi viikon avoinna olevan näyttelyn nimi on ”Maalla”. Kissojen keskellä taiteilija toteaa, että nimenkin pitäisi viitata enemmän kissoihin, kun niitä on niin paljon.

Kuiva-akvarellitekniikalla tehdyissä miniatyyrimaalauksissa on sekä maalaiskissoja että kaupunkikissoja. Ne miettivät kissan mietteitä, elävät kissan elämää.

Kaikki 102 kissataulua on maalattu tänä vuonna, ahkerimpina päivinä kuvia syntyi neljäkin kappaletta.

– Mikään nopea akvarellitekniikka tämä ei ole, kun työn pitää aina välillä kuivua. Enkä minä osaa tehdä kahta kuvaa yhtä aikaa, Pirjo Lindberg sanoo.

Muutamiin kuviin pääsi mukaan viitteitä Egyptistä. Niiden innoittajana toimi Madeiralta löytynyt kissanpääpatsas, joka on myös mukana näyttelyssä.

Kuvapaljouden kehystäminen olisi ollut niin aikaa ja rahaa vievä urakka, että siihen  hän ei esimerkkikehystystä lukuun ottamatta ryhtynyt. Armaksen talon nurkkahuoneen seinät ovat haltexia, johon nuppineuloilla sai aikaiseksi kätevän ja kauniin ripustuksen.

On kissoja mukana myös hirsiseinillä kuvissa, jotka kertovat maalais- ja kaupunkimiljöistä. Vajoja, pihamaita, saunoja ja vinttejä Pirjo Lindberg on kuvannut niin Kiesilästä kuin Lappeenrannan Tykistäkin.

– Epäilin välillä, ovatko kuvani liian naivistisia, mutta kun kävin Carl Larsonin näyttelyssä Helsingissä, huomasin, että samanlaisia aiheita oli hänelläkin, Lindberg sanoo.

Melkein kuin Carl Larsonia.

 

Akvarellipaperi ei ole ainut, mille Pirjo Lindberg on maalannut. Pari isoa öljyvärimaalausta on näyttelyssä myös mukana, maalaismaisemia, jotka antoivat näyttelylle nimen.

Hän on maalannut kissoja myös vesivärillä puulle, ja puusta on syntynyt myös hauskoja taloja.

Talon väri ja tunnelma vaihtuu eri kellonaikoina.

 

Jos on Pirjo Lindberg viehtynyt käyttämään materiaaleja monipuolisesti, niin ovat toisetkin myyntinäyttelyn osanottajat.

Eija Kiviluoto on tehnyt koruja, jotka ovat kuin karamellejä.

Säde Kankaan työt ovat varmasti pikkutyttöjen mieleen. Hän pukee barbit ja muut nuket mitä upeimpiin luomuksiin.

Ja löytyy näyttelystä jotain lemiläistäkin: Tuula Salmen vetoketjuista tekemiä koruja ja kirjan kansista ja muista kierrätysmateriaaleista tekemiä olkalaukkuja.

Armaksen talon näyttely valtatie 13:n varressa Kiesilässä on avoinna joka päivä kello 12-18 sunnuntaihin 29.7. saakka.

Näyttelypaikasta ja Pirjo Lindbergistä tarkemmin Pihkala-sivuilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *