Siirry suoraan sisältöön

Nurkkatanssit ja rautaisannos sota-ajan musiikkia

Teksti ja kuvat: Päivi Pokkinen

Poliiseja ei sunnuntaina Lemin kotiseutumuseon mäellä näkynyt ja sadepilvetkin pysyivät poissa, kun liki 300 ihmistä kokoontui sota-ajan musiikin pariin. Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Heikki Haiko oli pitkin kevättä lupaillut nurkkatansseja, ja sellaiset myös saatiin.

Musiikista vastasi Heikki Hytin johtama tanssiorkesteri Amor, jonka solistina lauloi Erkki Luumi.

Konsertin alkupuolella muusikot keskittyivät sota-ajan musiikkiin. Liikkeelle lähdettiin vakavista ja kaihoisista sävelistä. Illan mittaan ennätettiin keinua Äänisen aalloilla, kirjoitettiin kirjeitä heilille ja kotiin, muisteltiin Eldanka-järven jäätä ja painuttiin pitkin Röhön rantaa.

Konsertin alkupuoli huipentui yhdessä laulettuun Veteraanin iltahuutoon.

Solisti Erkki Luumin kiinanpystykorva tarkkaili museon portailta illan menoa.

 

Korviketta ei Lemin museon sota-ajan iltamissa tarjottu, vaan aitoa kahvia, letvehnästä ja lepuskoita. Väliajan jälkeen sanat ja sävelet vaihtuivat uudemmiksi ja keveämmiksi. Moni tanssipari kävi kokeilemassa riihen lattian luistoa.

Tanssi sujui riihessä kuin sota-aikaan konsanaan.

Kun illan viimeisen valssin aika koitti, ei lisää luistoa kaipaillut enää kukaan ja jalka nousi keveästi myös museon pihamaan sorapinnalla.

Soralla luisti viimeinen valssi.

Lappeenrannan rouvat olivat pukeutuneet sota-ajan iltamien hengessä.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *