Siirry suoraan sisältöön

Muistot heräsivät eloon Imatralla

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Vuoksen varrelle kertyi väkeä runsain joukoin seuraamaan muistojen Imatran ajoja, joissa moottoripyöriä oli laidasta laitaan.

Maailmanmestarit ja mitallistit lähdössä muistojen ajoon.

Oli uusia ja vanhoja kilpapyöriä, oli sivuvaunullisia ja historiallisia pärisijöitä, joiden ajajatkin olivat pukeutuneet vanhoihin ajoasuihin. Mukana oli mahtava MM-edustus, vanhin oli 83-vuotias Luigi Taveri, jolla vauhtia piisasi ihan toisten malliin.

Ajot olivat todella muistojen ajot. Monen sydämessä on yhä Jarno Saarinen, joka on toistaiseksi ainoa suomalainen ratamoottoripyörien maailmanmestari. Imatralla voitetusta mestaruudesta on nyt 40 vuotta.

Jarno Saarista muistettiin monella tavalla tälläkin kertaa. Hänen vaimonsa Soili Karme oli paikalla kertomassa niin iloista kuin surun vuosistakin. Vanha konkari, 70 vuotta kesällä täyttänyt italiailainen Giacomo Agostini sanoi, että toista niin lahjakasta ajajaa ei ole vielä tullut, liekö tulee koskaan.

Näissä muistojen ajoissa Jarno Saarisen pyörillä ajoi hänen veljensä Jari Saarinen, jolla on Turussa myös muistojen museo veljelleen. Varikolla oli kokonainen teltallinen Jarno Saarisen paitoja, kortteja ym. ja todella moni kulki Jarnopaita yllään.

Jari Saarinen vaalii veljensä muistoa.

Muistojen ajot olivat moninkertaiset juhlat.  Imatran Moottorikerho tuli vuoden alussa 75 vuoden ikään, ja Imatran ajojen alkamisesta on 50 vuotta. Eikä sitä voi kieltää, etteikö juhlalta tuntuneet Agostinin pyöreät vuodetkin.

Agostinista on monenlaista juttua, iloinen italiaano on sytytellyt sydämiä vuosien varrella varmasti kymmenittäin, eikä silmän pilke ole vuosien varrella mihinkään hävinnyt. Sen sai tämä vanha rouvakin kokea, kun takarivistä yritti ohjelmalehtistään ojennella nimmaria varten.

Giacomo poimi hänet sieltä, toisten takaa, paidanmyyjänaiselle näytti, että tämä täältä, ja niin tuli nimmari silmänräpsytyksin ja ihan totta sydämeen käyvän hymyn kera. Joku sanoi, että ehkä tämä hulivili luuli näkevänsä jonkun vanhan heilansa siinä, saman ikäisiä kun taidettiin olla.

Agostini lähdössä radalle.

Jos ajoissa oli suurin joukoin näitä vanhoja mestareita(), niin toki paikalla oli myös tällä hetkellä maailman polttopisteessä oleva nuori suomalainen mestaruudesta taisteleva Mika Kallio.

Kallio nousemassa pyöränsä selkään.

Nuoren komean miehen ympärillä pyöri nuoria kauniita naisia, mutta nimmari tuli vanhan rouvankin kirjaan, siihen samaan paikkaan jossa jo oli tämän vanhan mestarin oma, ja Jarno Saarisen kuva. Ah, sitä muistojen määrää!

Vanhan ja uuden mestarin nimet ja yhden mestarin muisto,

Katurata ei ollut ihan parhaimmassa kunnossa, ja lähtöpaikalla hieman katsojaa pelottikin, kun maailmanmestarit ja mitallistit lähtivät liikkeelle..

Hirveästä vauhdista huolimatta taitavat ajajat onnistuivat ja antoivat katsojille kaikkensa ja varmasti täyden vastineen lippujen hinnalle. Ennen viimeisiä lähtöjä uhkaavat pilvet pelottelivat sateella. Sade ei kuitenkaan kierrosta estänyt, mutta jo edellisellä kierroksilla hirveästi savuttanut Agostinin pyörä oli särkynyt, eikä häntä siis enää harmaitten pilvien alla ajamassa nähty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *