Siirry suoraan sisältöön

Itsenäisen Lemin puolustajat ratkoivat palvelupulmia

Lemin kuntavaaleihin lähdetään jotakuinkin yksituumaisina yhdestä asiasta: palveluja rakennetaan mieluiten itsenäiseen Lemin kuntaan. Suurta väitöstä ei muistakaan aiheista syntynyt Yle Etelä-Karjalan torstai-illan vaalipaneelissa.

Sosialidemokraattien Pekka Purtilo (vas.), kristillisdemokraattien Tarja Kohonen ja vihreiden Risto Pietiläinen kiperien kysymysten äärellä.

Itse asiassa yhdelläkään puolueella ei ollut olemassa ohjelmaa mahdollisen/pakollisen kuntaliitoksen varalle. Ainoastaan valitsijayhdistyksen Jouni Punkalla sellainen kuulemma jo oli. Punkka kertoikin käyneensä jo liitosneuvotteĺuja luumäkeläisten kanssa.

Muut ryhmät tekivät ohjelman paneelin tauolla, listauksen asioista, joista liitosneuvotteluissa pidetään kiinni.

Keskustan Eija Sinkko pitäisi kiinni hyvistä lähipalveluista vanhuksille, terveydenhuollossa ja koulutuksessa. Lemin kunnan nykyinen hyvä lainatilanne Lappeenrantaan verrattuna mahdollistaisi sen, että kunta voisi liitoksen edellä rakentaa useammankin palvelutalon vanhuksille, hän muistutti.

Kokoomuksen Mervi Rings korosti, että Lemin on mahdollisuuksien kunta, jossa talkoohenki ja yhteisöllisyys ovat vahvoja, samoin lemiläinen identiteetti. Liitostilanteessa hän huolehtisi, että infrastruktuuri laitettaisiin kuntoon.

SDP:n Pekka Purtilo piti ennakkovarustautumista kuntaliitokseen hyvänä. Kunnallistekniikasta ja kiinteistöistä on pidettävä huolta. Peruspalvelut pitää säilyttää lähipalveluina huoltosuhteen mukaisesti, Purtilo vaati.

Kristillisdemokraatti Tarja Kohonen piti pakkoliitosta perustuslain vastaisena, mutta oli silti valmis ajatusleikkiin. Hän laittaisi kunnan rakennukset kuntoon ja tekisi peruspalveluista pitävät sopimukset.

Vihreiden Risto Pietiläisen listan ylimmäisenä olivat kunnan nyt hyvällä mallilla olevat kouluolot. Lisäksi hän korosti muita lähipalveluita, julkista liikennettä ja alueellista itsehallintoa – mikä ei oikeastaan nykytilanteesta poikkeaisi.

Perussuomalaisten Mika Lohtanderin strategiaan kuuluu neuvotteleminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Varautuminen tulisi alkaa jo heti.

Jouni Punkka huolehtisi, että Lemin särä pysyisi Lemin säränä. Luumäen kanssa liittoutuen ei Lappeenranta söisi suuhunsa.

Mutta mieluummin Lappeenranta kuin Savitaipale, totesi neuvottelusuunnasta mm. Risto Pietiläinen.

Vaalikeskustelussa aiheena olivat myös Eksoten palvelut ja sen mahdollinen hallinnonmuutos isäntäkuntamalliin. Siitä eivät Lemin ehdokkaat innostuneet, kun nykyinen malli on vielä sisäänajossa sekin.

Lemin neuvotteluasemat isäntäkunnan kanssa nähtiin lähinnä hyviin neuvottelijoihin perustuvina. Tarja Kohonen oli luottavaisin todeten, että euron arvo on yhtä suuri myös Lemin ollessa maksajana.

Eksote ei tunnu olevan Lemillä enää kirosana vaalipaneeliyleisönkään keskuudessa. Lääkäripalveluihin oli yhtä moni tyytyväinen kuin tyytymätönkin. Itsenäisen Lemin kannalla yleisöstä oli 93 prosenttia ja vain neljä prosenttia kannatti liitosta.

KAIJA LANKIA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *