Siirry suoraan sisältöön

Puhdistaako pöntöt vai ei ?

Teksti ja kuva: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Jos et ole vielä puhdistanut pihan linnunpönttöjä, niin nyt on jo korkea aika, sillä heti kun säät lämpenevät alkaa pesimäkausi.

Tosin linnut pesivät luonnossakin monenlaisiin koloihin, joita ne eivät itsekään puhdista, joten ihan kamala katastroofi ei ole, jos sinulta jää tämä homma tekemättä.
Linnut myös yöpyvät pöntöissään, joten puhdistus on syytä aloittaa koputtamalla ensin ”ovelle”.Päiväunilla oleva talitiainen saattaa sähähtää sieltä äkäisesti, että äläpä nyt häiritsekään, tule vasta tunnin päästä.

Pöntöistä saattaa löytyä monenlaista ihmettä, kuten näissä kuvissa, viime kesä oli sateinen ja kylmä. Vaikka tämä pesä oli vuorattu lämpimäksi pehmeillä kissankarvoilla, ei pesintä ole onnistunut.

Ainakin yksi poikanen on kuollut keskenkasvuisena pesään. Kuvasta näkyy myös, että kaiken talvea pönttö on ollut varsin suosittu nukkumapaikka, se on aivan täynnä ulostetta.
Kottaraispöntön on orava täyttänyt vanhasta sohvatyynystä repimillään täytteillä, eipä sinne ole ketään mahtunut pesimään. Kirjosieppo on käyttänyt rakennusaineena ohutta kaarnaa, kuivia lehtiä ja ruohoa, koivun hilettäkin, ja harmaasiepolle on kelvannut jopa muovinarujen pätkät.

Kuolleita munia ja poikasia löytyy varmasti monesta pesästä, sillä viime kesä ei todellakaan hellinyt pihapiirin laulajia.
Samalla, kun pöntöt puhdistaa, on syytä korjata vuotavat katot ja halkeilleen pohjat. Ja jokunen pienireikäinen pönttö kannattaa täyttää puruilla, niin saattaa saada vaikkapa hömötiaisen pesimään siihen, se näet haluaa ihan itse kovertaa kolonsa.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *