Siirry suoraan sisältöön

Vanhalle pappilalle käyttöä

Lemin kunta on saanut päätöksen hankerahoituksesta vanhan pappilan kunnostamiseen matkailu- ja näyttelykäyttöön. Mutta onko talolle oikeasti käyttäjiä?

Kirkonmäen komein rakennus on seissyt toimettomana jo useamman vuoden.

Ely-keskuksen satojen tuhansien avustuksen ehtona kun on, että talo kunnostetaan yleishyödylliseen käyttöön. Eli ei yritystoimintaan. johon useampikin yrittäjä on sitä vuosien varrella kaavaillut. Olisihan se mainio paikka kahvilatoimintaan tai pienille verstaille myymälöineen.

Toki yhdistyksiäkin on, joita talo on kiinnostanut, mutta tiettävästi mikään taho ei ole valmis sitä vuokraamaan kokonaan eikä hinnalla mikä pitäisi talon pystyssä ja lämpimänä. Tuskin sellaista yhdistystä onkaan, joka tarvitsisi kokonaisen pappilan.

Mahtaisiko yrittäjien yhdessä perustama taideteollisuusyhdistys olla yleishyödyllinen? Kuinka paljon kahvia ja pullaa saa myydä, ettei siitä tule liiketoimintaa, joka ei enää olekaan yleishyödyllistä?

Pienen paikkakunnan kolmannesta sektorista mehuja puristetaan niin moneen lähtöön, että talojen ylläpito tuntuu kohtuuttomalta vaatimukselta. Jumppa- ja kudontapiirit ovat toki tarpeellisia ja hyödyllisiä, mutta ei niilläkään pidetä taloja yllä, eikä niitä joka taloon voi riittääkään. Lemilläkin kun on kaksikin joutavaa kunnantaloa. Ja jo valmiiksi koulut, Kotalahti ja Tapiola yleishyödyllisessä käytössä.

Yritystoiminta jos mikä on yleisesti hyödyttävää, varsinkin keskellä kirkonkylää. Se tuo vireyttä, palvelee turisteja ja luo uutta yritystoimintaa.

Elääköhän ely-keskus tätä päivää? Tai ymmärtääkö hankelakien säätäjä ollenkaan maaseutupaikkojen nykymenoa?

 

Avainsanat:

2 kommenttia artikkeliin “Vanhalle pappilalle käyttöä”

  1. Yritystoiminnalle nämä olisivat juuri mahtavat ja suotuisat tilat.Paikkaan sopisi vaikka aamiaismajoitus ja pikkuverstaita ja taidenäyttelyjä.
    Eikö Ely keskuksen toimintaan juuri kuulu Elinkeinot, työvoima, osaaminen ja kulttuuri ??? Ja mitä muutakaan tuo palvelu olisi?

  2. Sirkku Heimonen

    Moni haluaisi käydä syömässä ulkona, mutta ei halua
    mennä baariin. Pappila olisi hyvä lounaspaikka myös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *