Siirry suoraan sisältöön

Kerrostaloko Lemin nykyaikaa?

Eukkomamman ensimmäinen havainto Lemistä on 30 vuoden takaa. Kymen läänin omakotiasujia esittelevässä kirjassa kuntaa esiteltiin uuden osuuspankkitalon kuvalla todeten, että Lemin kirkolla on siirrytty nykyaikaisen rakennustyyliin.

Tästäkö Lemin uusi ylpeyden aihe?

Kun eukkomamma viikkoa tai kahta myöhemmin sitten muutti Lemille Papinkadun rivitaloon, sai hän naapuriltaan kuulla, että kirkkomännikköön kirkon alapuolelle oltiin myös kaavoittamassa rivitaloja.

Kuntalaisten vastustus kuitenkin heräsi, päättäjät olivat lopulta toista mieltä ja vuosisatainen männikkö on edelleen puistona antamassa oman ainutlaatuisen leimansa Lemin kirkonmäen maisemaan. Vanha on Lemillä ollut kunniassaan ja kirkonmäki kuntalaisten silmäterä, jota myös matkailijat ihastelevat.

Kolme vuosikymmentä sitten uuden osuuspankkitalon ja vanhan kunnantalon välissä oli osuuskaupan talo. Matala,  vaatimaton puurakennus kirkonkylän vanhassa keskustassa. Pian osuuskauppa kuitenkin lopetettiin, talo purettiin ja paikkaan jäi aukko vuosikymmeniksi.

Aukolle annettiin nimi Tapuliaukio. Se osoittautui toripaikaksi liian tuuliseksi ja onkin toiminut lähinnä parkkipaikkana. Kunnassa koko aukio taisi unohtua, minkäänlaista suunnitelmaa sen jatkojalostukseksi ei ole tehty.

Niinpä osuuspankki tarttui toimeen ja on rakennuttamassa hankkimalleen  tontille Lemin oloissa korkeaa kerrostaloa. Vanhaa liiketonttia kun ollaan muuttamassa asuintontiksi uudessa kirkonkylän kaavassa, joka on kunnanvaltuuston hyväksyntää vailla.

Joulun aikaan vähän varkain esillä ollutta kaavaehdotusta hiotaan vielä nyt maanantaina kunnanhallituksessa, jossa kolmikerroksinen kerrostalo kasvaisi nelikerroksiseksi. Esittelijä pitää muutosta sen verran pienenä, että esityksen uudelleen nähtäville panoa ei pidetä tarpeellisena. Pankin johdon mukaan aloite lisäkerroksesta tuli kunnalta; pankki ei pannut vastaan.

Havainnekuvia siitä, millainen kolmi- tai peräti nelikerroksinen talo kirkon ja tapulin tuntumassa, vasten Lahnajärven maisemaa näyttäisi, ei ole missään vaiheessa ilmeisesti edes päättäjille näytetty. Varsin outoa, kun kyse on kuitenkin perinnemaisemasta, kirkonkylän vanhasta ytimestä.

Lappeenrannassa yksityinen kuntalainen otti vastuun ja valitti kaavasta, joka olisi tuonut monen muunkin  kaupunkilaisen mielestä liian ison ja tyyliltään sopimattoman pankkitalon Marian aukion laitaan, kirkon viereen.

Helsingissä kaupunginvaltuusto äänesti täpärästi kumoon kaavan, joka olisi sallinut korkean tornihotellin Jätkäsaaren rantamaisemaan.

Lemin kerrostalosta ei toistaiseksi ole äänestetty muualla kuin Lemin Kirjavassa. Tätä kirjoitettaessa launtai-iltana äänestystulos on 38-33 taloa vastaan. Äänestys on sikäli kunnallisdemokratian vastainen, että äänestys on mahdollista vain kerran samasta IP-osoitteesta, eli perheen nopein on saanut äänensä kuuluville. Ja äänestää on voinut muuallakin  kuin Lemillä.

Virhe on siinäkin, että kysymys on asetettu kolmikerroksisesta talosta, ei nelikerroksisesta.

Eukkomamman hihasta on kevään aikana nykäissyt moni netitön kuntalainen huolissaan talohankkeesta. Kohtuullista olisikin, että ennen kaavamuutosta myös kuntalaiset päättäjien ohella saisivat edes nähdä, mistä ollaan päättämässä.

Kerrostalosta tarkemmin vanhassa Kirjavan jutussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *