Siirry suoraan sisältöön

Punaiset koneet taivaalla

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Lappeenrannan ilmailunäytös oli upeaa katseltavaa ja kuunneltavaa (!) uhkaavasta säästä huolimatta.

Tuulenpuuskat eivät toki haittaa isoja ujeltajia, mutta lennostossa kasvaneella eukolla huoli olikin näistä pienimmistä, joita tuuli herkästi heittelee.

Lapsuus ja nuoruus Utissa tuli mieleen, kun katseli Raimo Nikkasen taiturointia pienellä punaisella kaksitasoisella Pitts S-S1:llä. Huikeita kuvioita ja kiemuroita, syöksyjä ja nousuja!

 

Tässä Nikkanen on jo rullannut paikalleen kentälle upean lennon jälkeen.

Vanhat koneet jotenkin kiehtovat naisihmistä näitä uusia jättejä enemmän, ja aivan mahtava oli nähdä ilmassa ruotsalaisia historic-koneita, vieläpä kolme yhtä aikaa taitolennossa!

Myös veden alta pelastettu pitsimäiseksi ruostunut sota-aikainen koneen osio oli näytillä, ei toki ilmaan edes unissakaan enää yrittänyt!
Rullasihan kentälle myös tutun näköinen kone, hopeakylkinen DC. Piti ihan käydä varmistamassa, että voiko olla totta, kun muistini mukaan tällä koneella koulutettiin Utissa laskuvarjojoukkoja, ja niinhän se oli.

Lämmin läikähdys tuntui rinnassa, monet mukavat muistot tulvahtivat mieleen! Siinä sitten haasteltiin muutkin vanhat jutut, kirveellä veistetyn näköinen, kovasti kiljuva Iljushiin ja monet muut.

Nyt monet koneet ovat tehneet tilaa uudemmille, mutta DC-yhdistys ry pitää onneksi huolta näistä vielä ”ystävällisistä” isoista koneista.

Nämä uudethan ovat oikeastaan kaikessa komeudessaan vähän pelottavan näköisiä...

Kun kaikki isot olivat lentäneet, astuivat pieniin ketteriin punaisiin yksitasoisiin taitolentokoneisiinsa Jordanian Kuninkaallinen taitolentoryhmän lentäjät.

Jordanialaiset nousemassa miehet nousivat punaisiin koneisiinsa

 

Musta pilvi vyöryi taivaalle, ja tuulenpuuskat pelottivat katsojaa, kuinka ihmeessä nämä kevyet hyttyset pystyisivät lentämään lähes siipi-siivessä hurjia temppujaan. Mutta pystyiväthän he! Aivan huikeaa taiturointia taivaalla.

Vaikka Utissa näki aina taitolentoharjoituksiakin, niin pakko myöntää, että mitään tallaista en ole koskaan nähnyt:

Savukiemurat koristelivat harmaata taivasta monin erilaisin kuvioin.

Toki omat suomalaiset Keskiyön Haukatkin lensivät nopeilla ja ketterillä Hawkeillaan. Kuinkahan sitten, kun näistä koneita aika jättää, ruotsalaisillakohan sitten taituroidaan taivaalla? Näytillä jo olivat…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *