Siirry suoraan sisältöön

Vettä riittää kirkonmäessä

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kertoi taannoin, että maakunnan pohjavesitilanne on hyvä. Samaa mieltä on eukkomamma.

Lemin kirkolla pohjavesi puhkoo lähteitä asvalttiinkin.

Ei sellaista hellepäivää tänä kesänä, ettei asvaltti Lehtotien laidassa olisi ollut märkää. Kunnan miehet jo säikähtivät, että olisi vesijohto puhjennut, mutta ei. Luonnon omasta vesijohdosta on kyse.

Samaa virtausta selvitettiin jo viime kesänä, silloin lähde oli muutamia metrejä alempana rinteessä, hieman asvaltin sivussa. Nyt vesisuoni on etsinyt reittinsä asvaltin alta, routahalkeamasta.

Vesi pulppuaa tasaiseen tahtiin asvaltin rakosesta.

 

Taannoin ympäristökeskus tai joku vastaava taho kartoitti maakunnan metsälähteitä. Asvalttilähteiden kartoitusko pitäisi tehdä seuraavaksi?

Olisi mielenkiintoista tietää, millaiset pohjavesivarannot Lemin kirkonmäellä on – Lahnajärven ja kellotapulin tasojen välillä. Ja onko Mataramäkikin täynnä vettä? Vetistä aluetta senkin laidoilla on.

Eli ei ole huolta kirkonkyläläisillä. Jos Vuolteen vedenottamo jostain syystä ehtyy tai pilaantuu, on kirkomäessä itsessään valmis vesitorni. Veden laadussakaan ei tiettävästi ole valittamista, kun teollisuutta tai tehoviljelyä alueella ei suuremmin ole. Hautausmaa tosin on oma riskinsä.

Mutta saunavedeksi kirkonmäen pohjavesi ainakin sopii. Eukkomammalla on siitä kokemusta jo yli kymmenen vuoden ajalta.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *