Siirry suoraan sisältöön

Kengät saa taas kuntoon Savitaipaleella

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Monen vuoden jälkeen Savitaipaleella on suutari.

Pasi Kontio täytti aukon Savitaipaleen palvelutarjonnassa.

Peltoinlahden tie 11, Kaijanlahden puolella ja Tuliniekan vieressä, työvoimatoimiston ovi, On ehkä monimutkainen ohje, mutta sieltä löytyy Pasi Kontio nahkan tuoksuisessa pajassaan

Yhden seinustan peittää kokonaan valtava kone kaikkine hionta- ja kanttauspyörineen. Ja oi kuinka kaunis suutarin Singer.

– Siihen saa kuulema vielä varaosia Orimattilasta, mutta kyllä niitä voi tehdä itsekin, tuumaa taitava käsityöläinen.
Pasi Kontio on syntynyt Lauritsalassa 1965. Suutarin töitä hän on tehnyt parikymmentä vuotta, viimeksi Lemillä. Tähän ammattiin hänet on kädestä pitäen opettanut aikoinaan suutari Hannu Putkonen.

Kun Kontio lupaa tehdä työt ammattitaidolla, suluissa vielä lupaa, että toivotonkin tapaus pelastetaan, uskaltaa allekirjoittanutkin käydä kysymässä vieläkö iänikuiset, omiin jalkoihin sopiviksi venyneet kengät saataisiin kuntoon.

– Hyvää nahkaa ovat, eiköhän näistä, tuumaa suutari, ja ottaa samalla vastaan kiireisen homman, kun häihin menijä tarvisisi nopeasti kantalapun juhlakenkiinsä,kärkikin on vähän repsallaan.

Muutaman tunnin päästä ovat noudettavissa, lupaa Kontio.

Hetken päästä valtava kone pärähtää käyntiin, ja kanta hiotaan liimalle sopivaksi ja suoraksi.


Seuraavaksi tarkastetaan, vieläkö seuraavan asiakkaan vuosia vanhat jumppatossut saisi kuntoon, niistä kun on irronnut jarruina toimineet kumipalat pohjista. Kuntoon tulee, lupaa suutari.
– Nahka on hyvä materiaali,  kertoo Pasi Kontio. – Se kestää vuodesta toiseen ja sitä voi korjailla, voi venyttää ja pienentää. Keinonahkaiset polyuretaanipohjaiset kengät eivät kauan kestä, eikä niitä juuri voi korjailla. Pohja haurastuu jopa varastossa parissa vuodessa.
Harrastuksistaan Pasi Kontio mainitsee nahkatöiden lisäksi kalastuksen ja musiikin; kitaran kuvia löytyy täälläkin seinältä.

Hänellä on kolme tytärtä, joista vanhin asuu isänsä kanssa, soittaa rumpuja ja laulaa. Musikaalisia ovat nuoremmatkin.

Avainsanat:

1 kommentti artikkeliin “Kengät saa taas kuntoon Savitaipaleella”

  1. Pasi on hyvä suutari!Suutarit eivät Lappeenrannassa saaneet sandaaleitani kuntoon , mutta Pasipa sai.
    Sääli vaan , että liike muutti Lemiltä Savitaipaleelle.
    Miksi siis lähteä merta edemmäs kalaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *