Siirry suoraan sisältöön

Mäntyperän eukko ralitunnelmissa, osa 2

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Lauantai oli Jyväskylä-rallin ratkaisujen päivä, suomalaisittain hiukan haikea. Emme voittaneet, emme tulleet edes toiseksi tai kolmanneksi.

Katsojilla oli siitä huolimatta mukavaa.

Paitsi Jari Ketomaa, joka oman luokkansa voitti varsin komeasti! Jari-Matti Latvala löysi taas sen kohtalon kiven jo rallin alussa, ja kaikenlaista harmia kertyi Mikko Hirvosellekin.

Jarkko Nikaraa somalla vihreällä Minillään sai jännittää lähes loppusuoralle, kunnes moottoririkko keskeytti matkan kuudennelta sijalta.
Kakaristossa kuumuus näytti koettelevan varsinkin pienimpiä, joita vanhemmat suojasivat monenlaisin konstein. Juomaa kului, ja tietysti rallien tapaan äänekkäitä helteessä nahkansa polttaneita, liikaa ”nauttineita” porukoita oli siellä täällä, mutta löytyipä laitumelta ystävällinen lehmälaumakin.

Tuore ruohotupsu maistui, ja korvamerkit olivat kohdillaan. Kovasti tuntuivat taputuksia kaipaavan, eivätkä kuvaajiakaan väistelleet pikäripsisine silmineen.
Monet muutkin halusivat pukeutumisellaan erottua porukasta, tässä kuva upeasta kaveriporukasta, joka on jo kuudetta vuotta ovat näissä asuissa rallia katsomassa (?).

Soreat lentoemoset kertoivat lentelevänsä ihan missä vain, ja uljaat sheikit silkkivaatteissaan olivat tietenkin tulleet Abu Dhabista…
Ja voi sitä paitojen ja hattujen kirjoa! Jos mahdollista, kaikkein hauskimmat ja erikoisimmat paidat näkee juuri rallissa, vaikka tässä helteessä enemmistö miespuolisista taisi ollakin yläosattomissa. Päähineitä oli rakenneltu juomatölkeistä, näkyipä hevosen pääkin jne.

Yleisöä oli todella paljon, pehmispoika jaksoi koko päivän kopissaan täyttää tötteröitä, monenlaista paita-ym.kauppaa käytiin, oli muikkuja ja pottumuussia ja tietysti lettuja ja kahvia.

Lettuteltassa talkootyöläinen kertoi olevansa jo aika uupunut, mutta iloitsi samalla tuotosta.

– Tämä on se päivä, kun saadaan kokoon koko vuoden kylätoiminnan varat, kertoi hän.

– Rahat yritetään sitten jakaa tasapuolisesti kaikelle kylän toiminnalle lasten urheilusta alkaen. Rallien aikana elämä kylässä on hankalaa, täältä ei pääse kauppaan, eikä tänne saa esim. ambulanssia. Olemme tavallaan motissa”, nainen kertoi.”

-Itsekin aikanaan lähdin evakkoon, kun synnytys oli lähellä, eikä täältä olisi rallien aikana päässyt sairaalaan..
Suurin osa katsojan ottamista kuvista oli tällaisia:

Mutta sattuipa yksi kuva Mikko Hirvosesta Ouninpohjassa melkein onnistumaan:

Kotikenttäetu ei siis suosinut suomalaisia, rallin voitti odotetusti Sebastien Ogier Volkswagenillaan, toiseksi tuli nuori yllättäjä, vasta toista kertaa Jyväskylä-rallissa ajanut belgialainen Thierry Neuville (Ford) ja kolmanneksi loppumetreillä liukastellut Mads Östberg myös Fordilla.

Näistä nuorista Ford-kuskeista odotetaankin tulevaisuudessa paljon. Mikko Hirvonen jäi siis sille harmittavalle neljännelle sijalle, mutta kuitenkin niin reilusti, ettei tuossa tarvinnut harmissaan sekuntteja halkoa.
Poliisi on kiitellyt paluuliikenteen sujumista. Se todella meni ihmeen sutjakasti. Rattijuoppojakaan ei poliisi kovin monta löytänyt, mutta eipä liikenteen seassa poliisia juuri näkynytkään. Ero entiseen oli huomattava. Ehkä poliiseja todellakin on nykyään vähemmän tuolla kentällä.

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *