Siirry suoraan sisältöön

Osuuspankki juhlii sataa vuottaan

Lemin Osuuspankki tarjoaa perjantaina kahvia, soppaa ja musiikkia Tapuliaukiolla satavuotisen taipaleensa kunniaksi.

Osuuskassa perustettiin lokakuussa 1913 välittämään valtion lainoja viljelijöille maatalouden kehittämiseen. Perustajina oli 15 lemiläistä maamiesseuran toimiessa taustavoimana.

Ensimmäisen kerran Lemillä oli osuuskassan perustamista touhuttu jo huhtikuussa 1903, vain vuosi Osuuskassojen Keskuslainarahasto Osakeyhtiön (OKO) perustamisen jälkeen. Hanke tuolloin kuitenkin hautautui.

Kymmenen vuoden viivytys teki kuitenkin sen, että Lemin Säästöpankki ehdittiin perustaa aikaisemmin; kuntakokous perusti sen vuonna 1912.

Lemin Osuuskassan ensimmäinen kassanhoitaja oli opettaja Otto Honkavaara, ja pankki toimi Huttulan koululla. Kun Elias Kaijansinkko otti tehtävän vastaan vuonna 1915, pankki siirtyi hänen kotiinsa Ruohialaan. Kaijansinkko oli myös säästöpankin kirjanpitäjä.

Kun osuuskassa alkuun oli vain lainojen välittäjä, ja säästöpankki keskittyi asiakkaidensa säästöihin ja niistä annettaviin lainoihin, suurempaa kilpailua ei ollutkaan. Vuonna 1926 kilpailutilanne muuttui, kun osuuskassakin alkoi ottaa asiakkaidensa talletuksia vastaan. Pankit mahtuivat kuitenkin toimimaan samassa huoneessa kunnantalolla.

Huttulalaiset halusivat 1930-luvun alussa perustaa oman osuuskassan, mutta siihen ei OKO suostunut, se suosi kyläkassojen sijaan kuntakassoja.

Antolainauksen puolella osuuskassa ajoi säästöpankin ohi jo 1920-luvulla, talletusten määrässä 1950-luvun alussa. 1960-luvulla molemmat pankit rakensivat toimitalot kirkonkylään, kahta puolen kunnantaloa. Kumpaankin taloon tuli pankin lisäksi kauppa ja baari.

Samoissa taloissa pankit toimivat edelleen; säästöpankki tosin osana Etelä-Karjalan säästöpankkia.Osuuskassan nimi on muuttunut osuuspankiksi, mutta itsenäisyys on yhä tallella.

Mainostensa mukaan satavuotias Lemin Osuuspankki tarjoaa nyt – reilua kuukautta etuajassa – perjantaina kello 10-16 kahvia ja soppaa Tapuliaukiolla. Veljekset Okko tahdittaa tapahtumaa, jossa kuullaan myös Lemin Metku-kuoron esityksiä.

Tilaisuus on kaikille avoin. Se pidetään aukiolla, jonka laitaan, pankin tontille on nousemassa kolme- ja puolikerroksinen kerrostalo.

Soppaa kannattaneekin varata ainakin 193 annosta – 97 annosta niille, jotka ovat puolustaneet Lemin Kirjavan kyselyssä kyseistä hanketta, ja 96 annosta talon vastustajille.

Tietolähteenä pankin historiasta  käytetty Anu Talkan toimittamaa Lemin historiaa Pitäjä ison kiven takana.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *