Siirry suoraan sisältöön

Chiliä vaikka aamupuuroon

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Chilistä tuli yksi ohjelmanumero Vaalivirtojen sisarustapaamiseen Kaipiaisissa.

Tässä chilikasvattaja Wille Vaalivirta kertoo setämiehelle, Pekka Vaalivirralle chilien salaisuuksia kasvihuoneessaan, jossa tälläå hetkellä on noin 30 erilaista chilikasvia.

Parhaimmillaan chililajeja on ollut jopa 50, mutta silloin huoneessa oli melko ahdasta, varsinkin, kun jotkut saattavat kasvaa jopa kaksimetrisiksi ja hyvin haaroittuviksi, kuten esim. Lemon Drop. Se on mainio mauste esim sitruunaiseen kraaviloheen…

Wille kertoo harrastuksestaan innostuneena, hän ja kumppaninsa Johanna käyttävät chiliä lähes kaikkeen, jopa aamupuuroon (uskoisko!). Harrastus on alkanut vuonna 2006, kun edellisenä vuonna tuli ensimmäinen chili maistettua.

Nyt satoa korjataan koko talveksi, kuivataan, pakastetaan jopa kylmäsavustetaan, ja tietenkin syödään tuoreena.

Jos luulet, että chilejä on vain punaisia, niin erehdyt: niitä on lähes valkoisesta ruskeaan , violettiin ja melkein mustaan. Myös makua on monenlaista, marketeistakin löytyy yksi tulisimmista Naga Morichia. Suomessa on mahdollisesti jalostettu maailman tulisin chili, mittaustulokset on vielä hiukan kesken…
Näihin jopa kivuliaan tulisiin kuuluu jo monelle tuttu Jalopeno, ja tähän samaan sukuun (Capsicum annuum) kuuluu ihan tavallinen paprikakin.

Tulisten chilienkin syöntiä kannattaa kokeilla, olo on sen jälkeen kuin juoksulenkillä tai saunassa käyneen: hikoiluttaa ja raukoo. Ja niinpä niin, kertoo Wille, chiliä on viljelty jo tuhansia vuosia sitten, ja intiaanit ovat käyttäneet sitä lääkinnässä. Ja käytetäänpä nykyäänkin. Kipulaastareissa ja lämpögeeleissä löytyy chilin kapsaisiiniä.

Yksi tulisimmista on tässä kuvassa Capsium chinese- sukuhaaran Trinidad scorpion, ihan nimensä näköinen.

Kun kaikkeen sitä chiliä sitten kokeilee, niin tämän hetken suosikki Willellä on Olympialevite Aji Cristalilla maustettuna.

Chililajeja on tosi paljon, niistä saa tietoa Suomen chiliyhdistyksestä. Lisätietoja chileistä saa esim. osoitteista http//chilivaari.blogspot.fi tai www.chiliwiki.fi

Mainittava on vielä, että veljentyttären kumppanin veli on chilinsyönnin MM-mies. Jotta silleen!

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *