Siirry suoraan sisältöön

Jäämeren vesi on kylmää

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Monen suuri unelma on päästä käymään Norjan Pykeijassa Jäämeren rantamalla. Moni on käynytkin, ja muistelee vielä, miten hirveä oli se kapea tie jyrkänteineen ja mutkineen.

Kaksi suomalaista norppaa Jäämeren syleilyssä.

Työn alla nyt on tie. Kallioita on louhittu, ja monin paikoin penkereitä alettu leventää, mutta maisemat ovat yhä yhtä ihanat kuin ennenkin!
Kylä lahden poukamassa elää omaa elämäänsä. Vielä syyskuun puolessa välissä kukat kukkivat pienissä puutarhoissa, kalastajat kärräsivät saaliitaan kottikärryillä autoihin, oli turskaa, koljaa ja seitä.

Kapeitten katujen päässä kylän vanhin talo, Lassin talo tarjoaa vielä muutaman päivän ajan herkullista ruokaa ja kahvia kotileivonnaisin. Kesällä paikkaa on pyörittänyt nuori mies, joka siirtyy taas talveksi Saariselän keittiöihin.
Kaikille suomalaisturisteille tuttu Elsa kertoo olleensa aikanaan opettajana Pykeijassa, mutta päätyi lopulta majoittamaan ja saunottamaan turisteja. Sitä työtä hän on tehnyt jo 25 vuotta.

Kylällä on yhä koulu, parikymmentä oppilasta ja monta opettajaa, sillä koulussa opetetaan useita kieliä mm. ”pakkonorjaa”.Vanhemmista ihmisistä 60 prosenttia puhuu edelleen suomea, joka kuulostaa tosi mukavalta korvaan.
Monena vuonna on harkittu saunomista siinä Elsan jäämeren saunassa, onhan se melko kallistakin. Kysyttiin nyt kuitenkin, ja kyllä, kyllä sauna lämpiää puolessa tunnissa. Ja niinpä Elsa lähti siitä paikasta saunaa lämmittämään.

Ensin pitää siivota tarkkaan edellisten jaloissa kantautunut hiekka pois, lattiaa ei voi pestä sitä ennen.

Elsa lattiaa lakaisemassa.

Hiekka on todella niin hienoa, että sitä väkisinkin tulee saunaan asti, vaikka portaat ovat pitkät, ja vesivati odottaa portaiden päässä. Saunapuut tuodaan Näätämöstä asti, mistäpä niitä täältä paljailta kallioilta saisi.
Eikä siinä kauan ehditä pihapiirissä pyörähdellä, kun sauna on jo valmis.

Sauna maisemassaan,

Ja toki siellä piti kipaista meressäkin jäätymässä pari kertaa, onneksi saatiin turistipariskunta ikuistamaan tapahtuman, jolle kamera tuntui olevan hiukan hidas, sillä tosi kylmäähän se oli  Jutun pääkuvassa nuo kaksi norppaa olemme siis me, rohkeat suomalaiset turistit, jotka saivat sitten oikein diploomin suorituksestaan.

Diploomin on allekirjoittanut Elsa I. (Inkinen) Haldorsen, Bugoynes Opplevelser, Jäämeren Sauna. Olisi mukava, jos niin ravintola Lasiin talossa kuin tämä ihana erikoisuus Jäämeren sauna säilyisivät Pykeijassa. Meistä turisteistahan se on aika paljon kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *