Siirry suoraan sisältöön

Viidennen polven kirjavia

Lemin kirjava on kasvanut Lemin pelloissa jo viidettä kesää. Kirjekuorellisesta siemenperunoita on kasvanut jo kaupallinen lajike.

Eukkomammalle tuotiin sunnuntaina satsi kirjavan uutta satoa.

Kevättalvella 2009 syntynyt idea palauttaa Lemin kirjava takaisin lemiläispelloille on tähän mennessä onnistunut ilahduttavan hyvin. Geenipankista Ruotsista saadut sormenpään kokoiset siemenperunat osoittautuivat satoisiksi, ja sato maukkaaksi.

Eija ja Pentti Karhu saivat eukkomamman ensimmäisestä sadosta hippusen, ja ovat kirjavan viljelyyn perehtyneet jo neljänä kesänä, ja joka kesä on potaattia maasta noussut – kuten nyt sunnuntaina saadut maistiaisetkin osoittavat.

Eija Karhun vinkistä eukkomammakin valmisti kirjavansa nyt uunissa.

Innokkaita harrastajaviljelijöitä on monta muutakin, kymmeniä jopa. Joillakin kirjava kasvaa kasvattamattakin: viime kesänä maahan unohtuneet potut ovat omia aikojaan tehneet uutta satoa.

Ja mikä hienointa: myös ammatikseen perunaa viljelevät ja myyvät ammattilaiset ovat laittaneet kirjavaa maahan ja myyvät satoa maattomillekin. Eukkomamma aivan hykertelee, kun pieni idea on kasvanut isoksi ja tuottaa iloa niin monelle. Ja mainetta Lemin hyville perunoille.

Kamera ei meinannut ehtiä mukaan, kun kirjavat oli jo syöty.

Onneksi niitä on vielä toinen mokoma kylmiössä odottamassa uutta herkkuhetkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *