Siirry suoraan sisältöön

Lemin veroprosentti nousee 21:een

Lemin kunnanhallitus esittää valtuustolle, että kunnallisveroprosentti on ensi vuonna 21. Se on prosenttiyksikön verran enemmän kuin tämän vuoden vero. (Tätä juttua on korjattu, ks. lopusta)

Kunnanjohtajan esitys oli 21,5 prosenttia. Siitä kunnanhallitus tinki puolen prosenttiyksikön verran. Toisaalta se päätyi esittämään 0,1 prosenttiyksikön korotuksia kiinteistöveroprosentteihin.

Uudet kiinteistöveroprosentit olisivat siten: yleinen kiinteistövero 1,0 prosenttia, vakituisten asuntojen kiinteistövero 0,5 prosenttia. loma-asuntojen vero 1,1 prosenttia. Yeishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroa ei peritä jatkossakaan.

Kunnallisveron korotuksen lasketaan tuovan lisää tuloja kunnan kassaan 400.000 euroa ja kiinteistöveroprosenttien korotus lisäävän tuloja 100.000 eurolla.

Lemistä Eksoten pilotti

Veronkorotuksilla ei täysin pystytä kattamaan Eksoten maksuosuuden kasvua, joka on 630.000 euroa tähän vuoteen verrattuna.

Kunnanhallitus päätti, että Lemi ryhtyy ensi vuonna sote-piirin hyvinvointiaseman pilotiksi. Vuoden kestävässä hyvinvointiasemakokeilussa Lemillä olisi tarjolla terveydenhoitajapalvelujen lisäksi lääkäripalveluja neljänä päivänä viikossa yhden virkalääkärin verran. Aikoja on tarjolla sekä ajanvarauksella että päivystyspotilaille.Yhden päivän lääkäri on neuvolassa.

Hammashuolto, laboratorion näytteenotto ja neuvola toimivat nykyiseen tapaan ainakin ensi vuoden.

Hyvinvointiasemalle siirtyvät myös sosiaalitoimen palvelut. Sosiaalityöntekijä on paikalla neljänä päivänä viikossa yhdeksästä yhteen.

Pilotiksi ryhtyminen merkinnee käytännössä, että Lemi ei ole erkaantumassa Eksotesta, vaikka Lemin edustajatkin olivat viime viikolla kuulemassa Rääkkylän kokemuksia itsenäisistä ostopalveluista.

Juttua korjattu 5.11. Yleishyödyllisien yhteisöjen kiinteistövero pysyy siis nollassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *