Siirry suoraan sisältöön

Vielä ehtii yhteisnäyttelyyn Imatralle

IImatran taidemuseossa on vielä avoinna Etelä-Karjalan taideyhdistysten vuosinäyttely.

Näyttely sittelee alueen kaikki taideyhdistykset, joita ovat on Imatran, Lappeenrannan, Ruokolahden ja Rautjärven yhdistykset.
Savitaipaleeltakin on Lappeenrannan yhdistyksen edustajina kolme kuvantekijää: Maire Laari ja Art Paimensaaren vetäjät Eeva Jokipelto ja Matti J. Rautio. Maire Laari edustaa myös Savitaipaleen Kansantaiteilijoita ja ponnahti sieltä suoraan taidemuseonäyttelyyn kahdella öljyvärityöllään.

Näyttelyssä on mukana 37 tekijää ja 74 teosta. Valinnat on tehnyt kuvataiteilija Juhani Järvinen.
Aluelehdessä Matti J. Rautio sai positiivista huomiota Seppo Paajasen palautekritiikissä.

Rautio ja Jokipelto olivat Viipurin Taideyhdistyksen ’Värinää’- näyttelyssäkin kesäkuussa Porin taidemuseossa Poriginaalissa, mistä näyttely siirtyi syyskuuksi Mäntän Honkahoviin.
Porissa Jokipellon videot saivat Tuuli Penttinen-Lampisuon arviossa Satakunnan Kansassa otsikon ’Perinteistä piristävin poikkeuksin’ alla maininnan, että ne olivat ’hykerryttäviä’ ja hän suositteli niitä somisteiksi ’viileimmille klubeille tai muotinäytöksiin’.

Hän kehotti myös ’kaikkia digitaalikultuurin tutkijoita ja opiskelijoita virkistymään näiden teosten äärellä!’ Arvio oli mannaa Jokipellolle, jonka isän puolen esi-isät ovat satakunnasta juuri näyttelypaikan ympäristöstä. Täältä Jokipelto oli poiminut 70- ja 80-luvuilla käyttämänsä esi-isiensä nimen Lavia, jota hän käytti yli kymmenen vuoden ajan taide-, kirjallisuus- ym. artikkeleissaan.

Samoille seuduille siirretiin evakkoon 2. maailmansodan jälkeen paljon väkeä esim. Viipurin ympäristöstä, joten Rautionkin sukua löytyy runsaasti Porin ja Turun väliseltä alueelta, mm. Paimiosta.
Imatran näyttelyssä pyörii em. video heijastettuna videotykillä seinän suuruiseksi omassa hämärässä huoneessaan, missä sen liike pääsee oikeuksiinsa. Jokipelto on tehnyt videotaidetta 80-luvulta alkaen, joskin se vasta nyt alkaa päästä paremmin esille.

Taideyhdistysten näyttelyn piti päättyä lokakuun loppuun mennessä, mutta se sai jatkoa 11. marraskuuta asti. Kulttuurikeskuksen pääkirjasto on suljettu marraskuussa, mutta osa kirjaston toiminnoista toimii myös kiinniolon aikana, mm. netti ja lukusali. Näin yleisö ei pety sinne tullessaan, vaan katsottavaa ja koettavaa riittää. Taidemuseon sali on avara ja kaunis, kun turhia seiniä on siirretty pois.

Taiteen ystävä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *