Siirry suoraan sisältöön

Vuoden luontokirja vaikka joululahjaksi

Teksti: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Oltiinpa retkellä Virolahdessa seuraamassa kevätarktikaa. Oli kaunis päivä, ja taivaanranta tyhjä. Oheistapahtumia rannalla toki oli, ja eräällä teltalla käteeni sattui kirja, jota himoitsin.

kirja

Esittelykappaleitahan tuossa vasta oli myynnissä, ja minulla ei rahaa! Onneksi luottoa ystäviltä löytyi, ja niin sain käsiini Juha Laaksosen ”Pihan linnut ja pöntöt”.
Kun itsellänikin on ollut vuosikausia kotikutoinen pönttötutkimus käynnissä, pihapiirissä yli kolmekymmentä pönttöä tutkittavana, niin tämä kirja oli juuri sitä mitä tarvitsin.

Minun kappaleeni on numero 5, ja omistuskirjoitus kuuluu näin:”16.5.2013 Oisko paikalla vaikka luotokirvisen pönttöprojekti -Juha Laaksonen”
No, Mäntyperällä ei luotokirviselle pesimäympäristöä löydy, mutta tässäpä sivu siltä kohdin.

kirvinen

Harvinaisiin pönttöasujiinhan tuo kirvinen kuuluu, mutta on otettu huomioon kirjassa niitäkin. Hienot kuvat kirjassa ovat kirjoittajan, Sten Vikströmin, Anu Tillasen ja Eero Haapasen, akvarellein maalatut kuvat (tällä sivulla kirvisen muna) Minna Pyykön ja pöntöt ja ohjeet pöntöttämiseen opettaja Urpo Koposen.
Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö ovat tuttuja monista luonto-ohjelmistaan, eikä vuoden luontokirja-valinta todellakaan huti ole. Kirja on mitä mainioin lahja pihapiirin lintuja tarkkailevalle.

Koposen ohjeet ovat mielipiteitä jakavia, jokaisella pöntön rakentajalla on omat varmat tapansa, mutta periaatteet ovat varmaan suunnilleen samat. Mäntyperällä pönttöjä on tehty vähän miten sattuu, ja ihmeekseen on huomannut, että näissä vinksinvonksin rakennelmissakin pesintä onnistuu, joten ei kannata masentua katsellessa näitä hienoja malleja.

Voihan niistä vinkkejä ottaa joka tapauksessa. Ja vuosien kokemus ja asiantuntemus Koposella tietenkin on vankka.
Pesintätarinat tässä kirjassa ovat mainioita. Jo pelkästää niiden vuoksi kirja kannattaa hankkia   -ja vielä ehtii juuri ja juuri vaikka joululahjaksi. Mäntyperältä suositellaan suuresti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *