Siirry suoraan sisältöön

Elokuviin Tapiolaan sunnuntaina 2. maaliskuuta

Kun olympialaiset on katsottu, on aikaa mennä elokuviin. Perinteiset elokuvailtamat Tapiolassa jatkuvat sunnuntaina 2. maaliskuuta.

Kotiseutuyhdistys esittää Taikalyhdyn ja Kansallisen  audiovisuaalisen arkiston kanssa jälleen vanhoja elokuvia.

Tapiolan elokuvakatsomo silloin ennen.

Tapiolan elokuvakatsomo silloin ennen.

Elokuvakiertueet esittivät filmejä Tapiolassa jo 1930 luvulla. Iltapäivän ohjelma peilaileekin  talon perinteitä ja paikallishistoriaa.

”Konkkapojat” Pentti Klemi ja Toivo Muukka ja tyttö Helvi Klemi esiintyivät MTV:n Kylän jutut -dokumenttisarjan Lemin osuus oli nimeltään ”Ylös ajamise hoppu ja huol”. Filmi kertoo yöjuoksu- eli konkkaperinteestä, ”Kunnanisä” Toivo Muukka ja muut paikalliset persoonat kertovat kokemuksistaan, ja kamera käy myös Tapiolan iltamissa.

Filmi kuvattiin keväällä 1968 ja se kestää reilut 20 minuuttia.

Konkkapoika Toivo Muukka.

Konkkapoika Toivo Muukka.

Entisaikaan Lappeenranta oli ”lemiläisten Lontoo”, Yhtymän tavara- ja ravintolatalo lemiläisten ”Mekka”. Kerrotaan Yhtymän alaravintolan perustetun lemiläisiä varten, kun eivät yläravintolaan kehdanneet mennä.

Mennyt kaupunki kasinoineen ja varuskuntineen vuodelta 1949 esittäytyy Suomi-Filmin” Lappeenranta 300 v” -juhlafilmissä.

Väliajalla Kotiseutuyhdistys tarjoaa kahvit. Sen jälkeen nähdään elokuva ”Rivilotta”, joka paneutuu  lottien toimintaan. Tapiolassahan toimi aikanaan Lotta-Svärd järjestön Lemin osasto.

Rivilotta-filmi on vuodelta 1943, tekijöinä mm. Mika Waltari ja Felix Forsman. Sen kesto noin 40 minuuttia.

Elokuvat esittelee Aapo Pekari Taikalyhdystä. Hän oli mukana Lemi dokumentin ”Ylös ajamise hoppu ja huol” kuvauksissa 1968. Yleisöltä toivotaan ”muistin virkistämistä”, erikoisesti elokuvassa esiintyvien persoonien tunnistamisessa.

Lottafilmiä kuvataan.

Lottafilmiä kuvataan. Kuvan kameran Aapo Pekari tuo Tapiolaan nähtäväksi.

Sunnuntaina 2.3. kello 14 alkavaan tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *