Siirry suoraan sisältöön

Lintutalvi vaihtui kevätsääksi

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Talvilintulaskennat ovat ohi tältä keväältä. Naistenpäivän aamuna laskenta vaatikin sekä sisua että vedenpitäviä vaatteita.

Mirja Vaartaja ja Hilkka Kokkola Partakoskella.

Mutta paria päivää myöhemmin Mirja Vaartaja ja Hilkka Kokkola nauttivat auringonpaisteesta Partakoskella.

Hyrkkälän marttojen tavanomaiselle reitille taisivat lähteä vain sitkeimmät, ainakin pienimmäinen , kolmevuotias Robin riemuitsi jopa jään päälle muodostuneista vesilätäköistä, niin että lintuja tuli laskettua välillä mahallaan räpiköiden, punaposkiset kasvot iloisessa virneessä.

Kuvassa Seppo Järvimies , Sari Ramula, Robin Kallio.

Kuvassa Seppo Järvimies , Sari Ramula, Robin Kallio.

Robinia ei naistenpäivän sää haitannut.

Robinia ei naistenpäivän sää haitannut.

.
Aivan toisenlainen sää kutsui muutamaa naista keväiselle linturetkelle Partakoskelle, jossa toivottiin kiikariin löytyvän vielä koskikaran, mutta tällä kertaa ne ottivat aurinkoa jossain muualla. Ei näkynyt joutsenia, ei telkkiä, mutta kaartelihan komea hiirihaukka Kärnäkoskella. Lavikanlahdella uskoa kevääseen toivat suloiset pajunkissat ja metallinhohtoisena kynnöksellä kipittävä töyhtöhyyppä. Ja se evään syöntihän se on aina retken kohokohta!
Mäntyperällä on lopultakin taas kaikki 49 pönttöä puhdistettu odottamaan kesävieraita. Puhdistustyö kertoo aina mielenkiintoista tarinaa pesintöjen onnistumisesta. Liekö eukolla pönttöjä liikaa, kun 21 oli vailla pesää, lähes yhtä monessa oli kuitenkin pidetty talvella suojapaikkaa. Pöntöistä kaksi on vaihdettava uudempaan ja neljää muutakin korjailtava. Muuten pesinnät olivat onnistuneet hyvin, sillä kuolleita poikasia ei ollut ensinkään, ja vain yhdessä tiaispesässä oli yksi rikkinäinen muna. Kirjosieppo oli pesinyt kuudesa pöntössä, talitiainen samoin, sinitiainen kahdessa, samoin harmaasieppo, ja kahdessa uudessa oli ampiaispesä.
Kahdessa tyhjässä pöntössä oli varpuspöllö syönyt tiaisen ja kolmannessa sillä oli varasto.

Varpuspöllön ruokavarasto.

Varpuspöllön ruokavarasto.

Siellä oli neljä paistikasta, metsämyyrä, päästäinen ja kaksi talitiaista. (kuva). Kylläpä se on osannut varkain pihassa pyyhältää, sillä näin sen vain kerran talven aikana. Sen sijaan varpushaukka on näkynyt päivittäin.
Joutsenet ja koskelot ovat tulleet näihinkin maisemiin, onpa aurinkoisella järvenrantatontilla lennellyt jo ensimmäinen sitruunaperhonenkin. huuhhkajat huhuilevat ja teeret pulisevat, tikat pärryyttävät ja keltasirkutkin näyttävät lentelevän jo pareittain. Kyllä se kevättä on, vaikka kuinka olisi lunta ja kylmää tulossa

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *