Siirry suoraan sisältöön

Pappilan pelto meni sivu suun

Hagelstamin keväthuutokaupassa 24.5. oli tarjolla Elias Muukan taulu ”Pappilan ruispellolla”. Hyväkuntoinen, aikalaiskehyksissä oleva öljymaalaus oli Muukan varhaiskaudelta 1880.

Elias Muukka ”Pappilan ruispellolla” 1880, öljy kankaalla, 34 x 65.

Elias Muukka ”Pappilan ruispellolla” 1880, öljy kankaalla, 34 x 65.

 

-Elias Muukka oli nuorena kuin valokuvauskone tallentaen aitoa elämää, juhlaa ja arkea, ilman että olisi asetellun asetelman maku, Aapo Pekari luonnehtii.

Lemiläistä kiinnostaa erikoisesti taulussa kuvattu 1918 palanut vanha pappila, hän uskoo.

Taulun lähtöhinta huutokuapassa oli 2.500 euroa, jonka mukaan Lemin Taikalyhty teki ennakkotarjouksen. TVasarahinnaksi tuli lauantain huutokaupassa 2.600 euroa joka siis ylitti hiuksenhienosti Taikalyhdyn tarjouksen.

– Nykyiseen pappilarakennukseen suunnitellaan kulttuurikeskusta Lemille. Taulu olisi ollut oiva perusasia tälle ajatukselle. Lemin Taikalyhty saa nyt tyytyä harvinaiseen valokuvaan vanhasta pappilasta. Se on esillä Taikalyhdyn tulevan kolmikymmenvuotisen kesän näyttelyssä, Pekari kertoo.

Taikalyhdyn talossa toimi kauppa jo Muukan maalaaman taulun aikana vuonna 1880.

2 kommenttia artikkeliin “Pappilan pelto meni sivu suun”

 1. Erkki Lintunen

  Voi, harmin paikka! Kyllä tuo taulu olisi pitänyt Lemille saada. Odotan suurella mielenkiinnolla, mitä v.1972-76 asumaani pappilaan tulee lähi aikoina, ja mitä kuuluu sille uudemmalle, joka aikanani – valitettavasti tasakattoiseksi – rakennettiin.

  Paljon on vielä jäljellä harmaahapsen tunnetta Lemin kirkolla!

  Nykyisin kamppailen täällä synnyinpaikkakunnallani Värtsilän kirkon puolesta, ettei sitä panna kylmilleen rappeutumaan. Pappila on seurakuntaliitoksen jälkeen on myyty. Mutta siitä on uusi omistaja pitänyt erittäin hyvää huolta.

  Wärtsilä Oyj Abp:n syntymäpaikan tynkä Värtsilä on palautettu Tohmajärveen. Mutta pidän meteliä siitä, että jäjellä on vielä alue, jonka ”epävirallinen” nimi on Värtsilän pitäjä. Siihen kuuluu useita kyliä, jotka ovat ns.kolmannen sektorin toiminta-aluetta.

  Jos Lemi joskus liitetään kunnallisesti johonkin suurempaan aluekokonaisuuteen, niin pitäkää yllä Lemin pitäjää ja sen rikasta kulttuuriperintöä. Lemi on ainutlaatuinen ”pläntti” Suomen kartalla. Särä ja virsi – ja Taikalyhty ja monta muuta kulttuurisesti ainutlaatuista. Raha ei ratkaise, vaan rakkaus kotipaikkaa kohtaan.

  Minua suuresti motivoi muuan seikka. Pohjoismaiseen geenipankkiin on tallennettu Suomesta kaksi maatiaisperunaa. Toinen on Lemin punanen ja toinen Wärtsilän musta. On ollut suuri kunnia, että olen saanut palvella kirkkoherrana kummankin perunan kasvattajien seurakuntia.

  Nyt on vain niin, että Wärtsilän mustan palauttaminen takaisin Värtsilän pitäjän multiin on kesken. Huomenna istutan paikallisen luomuviljelijän kanssa muutamia mustia mukuloita, joihin toivon ilmestyvän valkoisia kukkia. Jos niin käy, niin silloin juhlin kulttuuriharrastusteni riemuvuotta, ja matkustan Lemille säräpöytään.

 2. Värtsilään ja muuallekin tiedoksi, että se uudempi pappila on juuri myyty yksityisille ostajille. Kauppa odottaa vielä Kirkkohallituksen hyväksyntää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *