Siirry suoraan sisältöön

Jonottaminen käy työstä

Tuon edellisen artikkelin kirjoitin jonossa. Jonotin samalla laboratorioaikaa Lemin hyvinvointiasemalle.

Jonotus kesti 44 minuuttia, itse asian hoitaminen sitten kaksi minuuttia. Eukkomamman kuulumisten kirjoittamisen ja alppiruusukuvien käsittelyn ohella ehdin myös lukea uutisia monilta uutissivuilta. Verkkopankkiinkin jo kirjauduin, mutta en ehtinyt laskuja maksamaan, kun Eksote jo vastasi.

Keskitetty ajanvaraus on asiantuntevaa ja palvelu ystävällistä, mutta nuo jonot… Maanantaiaamuna puhelinjono lienee pisimmillään. Automaatin antama arvio oli yli kymmenen minuuttia, ja se pitikin paikkansa, reilusti.

Jonosta olisi voinut siirtyä sivuun jättämällä soittopyynnön. Mutta milloin siihen sitten vastataan: kun jonottajat ovat vieneet parhaat ajat ja pyynnön esittäjä siirtynyt vaikkapa auton rattiin tai työpalaveriin? Kaupan kassallakaan ei ole kiva ruveta allakkansa tilaa muistelemaan.

Siispä jonotetaan. Jos on rajattoman puheajan liittymä, ei se ole kustannuskysymys. Prepaidin kanssa voi puheaikakin loppua kesken jonon, ja labra-aika jää saamatta.

Uskon, että jonotus kasvattaa jonoja kumulatiivisesti. Minäkin otin maanantaiaamun urakan ystävältä, joka ei viime viikolla pystynyt jonoissa odottelemaan. Kun aika loppuu kesken tai kantti ei kestä kuunnella automaatin samaa hokemista kerta toisen jälkeen, moni siirtää koko homman paremmalle ajalle. Miten on: jäikö viime viikolla labra-aikoja yli varatun?

Sekin siinä jonosysteemissä mättää, että aikaa ei voi varata kasvotusten omalta hyvinvointiasemalta, ei sen labrasta tai neuvonnasta. Sieltä vain saa lapun, jossa on puhelinnumero, ja sen kanssa sitten kotiin jonottamaan.

Kun jo Eksoten oloissa jonon pituutta aletaan mitata kymmenissä minuuteissa, kuinka käykään isossa Ervassa? Meneekö Helsinkiin keskitettyyn palveluun useita tunteja?

Mutta aina pitää katsoa positiivista poskea asiassa kuin asiassa: tällainen joutoihminen voisi ottaa jonottamisen ihan lisäansiona. Kun on aikaa puhelimessa olla, voisi jonottaa labra-aikoja kenelle tahtojaan – pientä maksua vastaan. Päivässä ehtisi auttaa ehkä puolta tusinaakin lähimmäistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *