Siirry suoraan sisältöön

Purkua ja surua Kuukanniemessä

Kuukanniemen koulun purkutyöt merkitsevät surutyötä monelle taajaman asukkaalle.

Koulun purkaminen aloitettiin neuvola- ja kirjastotiloista.

Koulun purkaminen aloitettiin neuvola- ja kirjastotiloista.

Lemin kunta joutuu pakon edessä purkamaan kosteusvaurioiden turmeleman koulun. Kuukanniemessä asia ymmärretään, mutta kaivinkoneen ryske on nostanut tunteet ja muistot pintaan.

Koulun tuntumassa asuva Pirjo Nykänen muistaa, kuinka iloisia oltiin 31 vuotta sitten, syksyllä 1983, kun taajamaan alettiin rakentaa omaa koulua. Kuukanniemeläiset ottivat joukolla osaa koulutontin raivaustalkoisiin 12. syyskuuta.

Pirjo Nykäsen albumista löytyy kuvia tapahtumasta. Innokkaimpina osanottajina olivat silloiset koululaiset pikkusiskoineen. Lemin Kirjava skannasi muutaman kuvan ja väritti uudelleen sinistymään päässeet värikuvat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koulu otettiin käyttöön tasan 30 vuotta sitten, elokuussa 1984. Oppilaat tulivat Kuukanniemestä ja ympäröivältä maaseudulta, lakkautetuista Juvolan ja Järvenpään kouluista. Joulukuussa vietettiin uuden koulun juhlallisia vihkiäisiä.  Pirjo Nykäsellä on tallella juhlakutsu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tänä syksynä olisi voitu juhlia koulun kolmea vuosikymmentä, mutta toisin kävi. Rakennusvirheiden ja niiden puutteellisten korjausten takia koulu ajautui purkukuntoon. Myös uudehkot laajennusosat joudutaan purkamaan.

Koululaisten – joista osa on talkoita tehneiden lasten jälkipolvea – opintie vie toistaiseksi kirkonkylään Koulukeskukseen. Kunnan päättäjät pähkäilevät missä muodossa uudisrakennus Kuukanniemeen nousee, kuinka isoon kouluun on varaa.

Sillä aikaa 30-vuotias koulu murenee pala palalta rakennusjätteiksi ja muistoiksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Työmaata kaivinkoneelle riittää, ennen kuin koko koulukompleksi on saatu maan tasalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avainsanat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *