Siirry suoraan sisältöön

Kuntia yhteen narulla työntäen

Kuntarakenteen muutosmahdollisuuksien selvittäminen Etelä-Karjalassa ei ole ollut selvittäjillekään helppo osa. Suurta innostusta nykytilanteen muuttamiseen ei heidän vastaansa ole tullut.

– Narulla on työnnetty kuntien eteen vaihtoehtoja, kuvaili kuntaselvittäjä Aija Tuimala tehtävän edistymistä Lemin kuntalaistilaisuudessa tiistaina.

Selvittäjät tekevät valtioneuvoston heille antamaa tehtävää. Hallitus uskoo, että kuntaliitosten kautta kunnat pystyvät paremmin pitämään taloutensa tasapainossa ja vastaamaan tehtäviensä hoidosta.

– Kahden köyhän liittäminen yhteen ei lisää heidän rahojaan, mutta ehkä yhdessä asioita voidaan tehdä toisella tavalla, Tuimala totesi.

Yhdessä tekemiseen on Etelä-Karjalassa jo pitkälti opittu. Sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten lisäksi on useita maakunnallisia ja seutukunnallisia palveluntuottajia ja lautakuntia. Kuntien yhteisiä virkojakin on opittu perustamaan. Kuntien yhteen liittämistä kuitenkin vierastetaan.

Ongelmattomaksi liitoksia eivät Aija Tuimala ja toinen selvittäjä Jari Salomaa nähneet. Yksi iso asia palvelujen ohella on paikallisen kulttuurin ja yhteisöllisyyden säilyminen isossa kuntakokonaisuudessa, samoin se, miten lähidemokratia toteutetaan.

Lemillä kaksi suuntaa

Kuntaselvittäjät tarjoavat kolmea pääsuuntaa: yhden kunnan Etelä-Karjalaa, kahta kuntaa, joiden raja menee Imatran ja Lappeenrannan välillä ja kolmatta vaihtoehtoa, jossa Parikkala, Savitaipale ja Luumäki jätettäisiin pähkäilemään omaa tilannettaan.

Lemillekin on piirretty kaksi vaihtoehtoa: se voisi liittyä Lappeenrantaan tai sitten muodostaa yhdessä Savitaipaleen ja Luumäen kanssa Länsi-Saimaan kunnan.

– Lähtökohta on, että Lemi on naitettu Lappeenrannan kanssa, hallituksen ”lupaa” Savitaipaleen ja Luumäen suuntaan ei ole. Jos sinne halutaan, on halu erikseen perusteltu, Tuimala totesi.

Kantaa otettava syksyn aikana

Lemin kunnanvaltuuston on syksyn aikana otettava kantaa kuntarakenneselvittäjien lopulliseen esitykseen. Se voidaan hyväksyä tai hylätä, tehdä oma esitys, miten kuntakentässä jatketaan.

Tähän asti päättäjien kanta ja kunnan strategia on ollut säilyttää Lemi itsenäisenä kuntana. Jos ajatuksesta luovutaan, keskustelua varmasti syntyy.

Valtuutettu Matti Huttunen (kesk) ei missään nimessä halua liittää kuntaa Lappeenrantaan.

– Yhdestäkään kuntaliitoksesta Lappeenrannan kanssa ei ole hyvää seurannut, hän totesi tiistaina.

Huttusen lailla mieluummin Savitaipaleen ja Luumäen suuntaan katsoisi Mika Lohtander (ps).

Mervi Rings (kok) näkisi Länsi-Saimaan kolmen kunnan yhtymän vain hallinnollisena kuntana, ei aitona yhteistyönä, sillä Lemiltä suuntaudutaan kuitenkin Lappeenrantaan.

Valtuuston puheenjohtaja Veli-Pekka Okko (kok) korosti, että kuntaliitosneuvotteĺuihin ei kannata lähteä ollenkaan, jos ei ole aitoa halua yhteen menemiseen. Neuvottelujen aikana kun kaikki muu kunnan toiminta vaikeutuu entisestään.

Valtuuston ulkopuolelta puheenvuoron käytti muiden muassa Petri Rousku. Hän näki kuntaliitosten aikataulun aivan liian kireänä ja lopputuloksen pitemmällä aikavälillä vaikeasti arvioitavana.

– Onko tilanne 20 vuoden päästä samanlainen kuin kahden vuoden päästä, hän kysyi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *