Siirry suoraan sisältöön

Aivan mahtavaa hanhimuuttoa!

Teksti ja kuvat: Sirkka-Liisa Vaalivirta

Lokakuun ensimmäisen päivän aamu kannatti todellakin viettää Mäntyperällä lintutornissa. Tavanomaisen tunnin aikana tornista sai 17 lajia, mukaan lukien hurja määrä valkoposkihanhia.

Hanhia nähtiin tuhanisittain myös Bord Lifen havaintoviikonloppuna.

Hanhia nähtiin tuhanisittain myös BirdLifen havaintoviikonloppuna.

Tiaiset, rastaat, harakat, korpit ja varikset saivat seurakseen harmaapäätikan, isolepinkäisen, hippiäisen, peipon ja niin edelleen, sekä hurjan määrän valkoposkihanhia. Sen tunnin aikana niitä meni tornin yli seitsemän parvea, sekä osa vielä metsän takana ääninä.

Kun vielä harmaita (metsä)hanhia meni 300 parvi, niin varovastikin arvioiden hanhia muutti noin  3.330 yksilöä. Mäntyperällä muutto jatkui tietysti pitkin päivää, mutta tämä oli tunnin saldo.

Markkinapäivä Savitaipaleen kirkolla antoi vielä lajin lisää, kun 16 kurkea kaarteli korkealla sinisellä taivaalla hyvästejä jättämässä.

Markkinat vietettiin varsin kauniissa ja lämpimässä säässä, tunnelmaa toki toi esimerkiksi rukkaskauppias, joka lahjoitti pienille tyttösille työrukkaset, jotta voivat vanhempien mukana töitä tehdä.

Tässä ahkerat rukkastytöt Sanni, Veera ja Ella äitinsä Saila Vanamon kanssa.

Tässä ahkerat rukkastytöt Sanni, Veera ja Ella äitinsä Saila Vanamon kanssa.

Kauppias toivotteli tytöille ahkeruutta, jotta hänen eläkkeensä aikanaan tulisi maksetuksi.

Euro Birdwatch -viikonloppuun sattui sitten tosi mahtava muutto. Siitä saatiin esimakua jo 4.10 lauantaina Savitaipaleen lintukurssilla, joka sakean sumun takia päätettiin pitää Lavikanlahdella.

Uskomaton, utuinen maisema, jossa aurinko leikki laineilla odotti siellä kurssilaisia.

Uskomaton, utuinen maisema, jossa aurinko leikki laineilla odotti siellä kurssilaisia.

Uskomaton, utuinen maisema, jossa aurinko leikki laineilla odotti siellä kurssilaisia. Lukemattomat sorsalinnut uiskentelivat lahdella valkoposkihanhien kanssa, pellollakin hanhet ruokailivat. Teemalintuja joutsenia nähtiin 8+5 täällä, Totjärvellä kaksi, Taavetin tien varressa pelloilla reilut 50.
Metsähanhia satojen valkoposkien seassa oli neljä. Loppulaskelmaksi kurssipäivän aikana pääteltiin 1000+1000 valkoposkea.

 Lukemattomat sorsalinnut uiskentelivat lahdella valkoposkihanhien kanssa.

Lukemattomat sorsalinnut uiskentelivat lahdella valkoposkihanhien kanssa.

Sunnuntainen lintujen katselupäivä alkoi retkellä Kurhilasta. Heti pihan yli pyyhälsi 24 valkoposkea ja 150 harmaata (metsä?)hanhea. Heituinlahdessa tavoitettiin kolme parvea valkoposkia, 500+250+300. Näiden kanssa matkattiin sitten Tuohikottiin asti, mutta melko rauhassa saatiin ajaa Iittiin asti, ennen kuin oikein rysähti.

Ensimmäisen 150 yksilön parven jälkeen muistiinpanoissa on koko ajan,että ei voi laskea, ei voi laskea, ei pysty arvioimaankaan. Pellot olivat paikoitellen aivan täynnä, järvissä oli harmaana massana hanhia. Kymmenet tuhannet eivät riitä kertomaan totuutta.

Jäätävässä tuulessa kiipesimme uuden uutukaiseen torniin Sääksjärven rannassa ihmettelemään hanhien määrää. Yhdeksän aikuista joutsenta lensi rauhallisesti tornin yli.Matkaa jatkettiin sitten Artjärvelle päin, yhä tuhansien hanhien peittämien peltojen ohi. Matkan erikoisuutena voi mainita, että tavattiin vielä kaksi, noin kolmenkymmenen linnun kottaraisparvea, sekä piekana. Pienenpieni Sopajärvi oli taynnään valkoposkia, samoin pellot sen ympärillä.

Juornaankylään pysähdyimme sukuloimaan hetkeksi, hanhia sielläkin 150+20+12, joutsenia vielä  2+40. Näitä lukuja ei taida enää kannattaa tämän virallisemmin BirdLifeen ilmoittaa, aika kun on mennyt umpeen tämän eukon koneen takkuillessa taas muutaman päivän ajan. Sellaista se on näillä katvealueilla. Mutta mahtavat päivät olivat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *